Vanzarile de alimente, bauturi si tutun au scazut, in primul trimestru fata de ianuarie-martie 2010, cu peste 10%, cele de carburanti cu pana la 6%, iar cele de produse nealimentare cu pana la 2,4%, astfel ca volumul afacerilor din comertul cu amanuntul s-a redus in perioada analizata cu circa 5,6%, potrivit datelor Institutului National de Statistica, citate de Mediafax.
Astfel, in primele trei luni ale acestui an comparativ cu trimestrul unu din 2010, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut ca serie bruta cu 5,5%, ca urmare a reducerii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-10,7%), comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-5,1%) si a vanzarilor de produse nealimentare (-1,3%).

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul s-a diminuat cu 5,6%, din cauza scaderii vanzarilor de alimente, bauturi si tutun (-10,2%), a celor de carburanti pentru autovehicule in magazine specializate (-6%) si a vanzarilor de produse nealimentare (-2,4%).

In martie, fata de luna anterioara, afacerile din comertul cu amanuntul au urcat cu 18,6% ca serie bruta, pe fondul cresterilor inregistrate la vanzarile de carburanti pentru autovehicule in magazine specializate (+24,7%), la cele de produse nealimentare (+18,6%) si la vanzarile de alimente, bauturi si tutun (+14,9%).

In acelasi timp, ca serie ajustata, cresterea pe ansamblu a fost de doar 0,8%, datorita majorarii vanzarilor de carburanti (+3,3%) si a celor de produse nealimentare (+1,8%). Vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au scazut cu 0,1%.

Comparativ cu martie 2010, in aceeasi luna din acest an, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul s-a diminuat cu 4,8% ca serie bruta si cu 5,8% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

In intervalul analizata, vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun s-au redus cu 11,9% ca serie bruta si cu 11,1% ca serie ajustata, iar cele de produse nealimentare au scazut cu 1,4% ca serie bruta si cu 3,6% ca serie ajustata.

Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a ramas la acelasi nivel ca serie bruta, dar a scazut cu 2,1% ca serie ajustata.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri