Oxford Economics a modificat in sens pozitiv estimarea privind cresterea economica a Romaniei in acest an, de la 0,1% la 1,2%, in principal datorita exporturilor si industriei, dar si in urma unor semnale incurajatoare din celelalte sectoare ale economiei, informeaza Mediafax.
Analistii institutului britanic estimau in februarie ca economia Romaniei va creste cu numai 0,1% in acest an, iar prognoza din noiembrie era si mai pesimista, indicand o scadere de 1% a Produsului Intern Brut.

Oxford Economics noteaza, intr-o analiza transmisa marti, ca situatia din industrie este incerta, cu plusuri si minusuri, insa perspectiva este una optimista, deoarece productia industriala a atins cele mai ridicate niveluri inregistrate in ianuarie si februarie, iar utilizarea capacitatii industriale a fost apropiata de nivelurile anterioare crizei.

Exporturile continua sa aduca cea mai importanta contributie la cresterea economiei, iar increderea din industrie a continuat sa se consolideze in primele luni ale anului, apreciaza analistii.

Institutul semnaleaza extinderea treptata a relansarii economice si catre celelalte sectoare ale economiei.

"Au aparut semne incurajatoare in restul economiei, relansarea parand ca se largeste treptat, cu o imbunatatire a sentimentului in toate sectoarele in acest an, care sprijina asteptarile privind angajarile", se spune in raportul citat.

Volumul vanzarilor retail a crescut in februarie pentru cea de-a doua luna consecutiv, desi cheltuielile de consum continua sa fie afectate de scaderea puternica a salariului real si de masurile fiscale.

Cel mai important risc pentru scenariul de crestere economica de 1,2% anticipat de Oxford Economics este inflatia, care a urcat in martie la 8% din cauza preturilor mai ridicate la alimente si marfuri nealimentare. Astfel, analistii anticipeaza ca BNR nu va reduce dobanda de politica monetara in acest an de la nivelul actual de 6,25%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri