In urma temperaturilor extrem de scazute inregistrate in Rusia, aceasta va reduce cantitatile de gaze livrate tarilor europene, din cauza cresterii consumului intern. La noi s-a cerut deja combinatelor care functioneaza pe gaze sa inceteze activitatea. Autoritatile sint totusi optimiste.

Ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, a dat asigurari, simbata, ca agentii economici si consumatorii casnici din Romania nu vor avea de suferit ca urmare a diminuarii presiunii la gazele importate din Rusia.

Seres a declarat ca a existat o instiintare din partea Gazprom, conform careia in aceasta perioada presiunea la gazele livrate prin punctul Isaccea urmeaza sa fie diminuata. Masura a fost luata de distribuitorii rusi, ca urmare a temperaturilor foarte scazute, inregistrate in ultima perioada.

La noi nu e vorba de a afecta populatia si de acest lucru se convinge fiecare roman in momentul in care da drumul la aragazul de acasa, a declarat Seres.

Ministrul nu a exclus posibilitatea ca pentru urmatoarele una, doua sau trei zile, Dispeceratul National de Gaze sa lanseze catre marii consumatori o solicitare in sensul diminuarii cantitatii de combustibil consumat.

Combinatele chimice, oprite

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a transmis, vineri, mai multor combinate chimice din tara, intre care si Azomures SA, din Tirgu-Mures, un ordin de incetare a activitatii, din cauza presiunii scazute a gazelor naturale, potrivit Mediafax, care citeaza reprezentanti ai Azomures.

Reprezentantii combinatului au declarat ca decizia a fost motivata de scaderea presiunii la gazele naturale, in contextul temperaturilor foarte scazute din Rusia.

Este un ordin de incetare a activitatii, comunicat tuturor combinatelor care functioneaza pe gaz, au declarat acestia, precizind ca ordinul ANRGN afecteaza si combinatele similare din Craiova si Turnu-Magurele.

Purtatorul de cuvint al ANRGN, Gabriel Sirbu, sustine, insa, ca o astfel de masura nu se afla printre atributiile ANRGN, ci ale Dispeceratului National al gazelor naturale.

Reprezentantii combinatului Azomures au luat masura intrarii in somaj tehnic incepind de astazi, timp de o saptamina. Ei spun ca astazi sint prognozate temperaturi de minus 19 grade Celsius si la Tirgu-Mures.

Marii consumatori, victime colaterale

In Romania, scenariul din aceasta iarna nu mai este, de mult, o noutate. De cite ori vine frigul, combinatele chimice sint inchise sau li se cere reducerea consumului de gaze.

Exista un regulament, de acum patru-cinci ani, care defineste combinatele chimice ca si consumatori intreruptibili. Situatia de acum se intimpla in fiecare iarna. In cel mai rau caz, se poate spune ca productia scade usor, doua-trei zile, cit dureaza problemele cu gazele. Dar exista, oricum, la aceste companii, stocuri care permit functionarea lor, ne-a precizat Codrut Seres.

Ministrul Economiei sustine ca, in acest moment, presiunea din conductele de gaze este la fel ca vara.

Ministerul Economiei si Comertului a anuntat, miercuri, ca reducerea livrarilor de gaze rusesti catre unele state europene, in urma temperaturilor scazute inregistrate in Ucraina si in Federatia Rusa, nu a creat probleme in alimentarea consumatorilor din Romania.

Cu toate acestea, pentru prevenirea problemelor care ar putea fi cauzate de scaderea presiunii in sistemul de distributie, toti producatorii de energie electrica si termica din tara, care pot functiona si pe baza de pacura sau carbune, au fost trecuti pe surse alternative.

Livrari normale catre populatie

Furnizarea de gaze naturale catre populatie se desfasoara fara probleme, a declarat directorul Dispeceratului National de Gaze (DGN), Marius Stroia.Ieri (n.r simbata), din cauza temperaturilor joase am avut ceva probleme in nordul Moldovei, in zona Botosani, dar au fost remediate, a explicat Stroia. DGN a solicitat combinatelor Azomures, Turnu Magurele si Amonil Slobozia sa isi intrerupa activitatea pina cind temperaturile vor reveni la valori mai ridicate. In privinta gazelor importate din Rusia, la statia Mediesul Aurit (judetul Satu Mare) nu sunt probleme. In schimb, la punctul de intrare Isaccea (judetul Tulcea) exista reduceri de 9-10% fata de cantitatea obisnuita.

Probleme cu presiunea in tevile din tara

In multe parti ale tarii, presiunea gazelor naturale a scazut, conducind la recomandarea autoritatilor catre marii consumatori, care trebuie fie sa scada cantitatea combustibililor, fie sa caute o alternativa, precum electricitatea sau pacura.

Suceava. Potrivit Distrigaz Suceava, presiunea gazului a suferit modificari, de aceea cantitatea de gaz furnizata consumatorilor industriali a fost limitata, prioritate avind consumatorii casnici. Daca temperaturile scazute se vor mentine, si consumatorii casnici vor avea de suferit, urmind ca presiunea gazului sa scada sensibil, au mai spus reprezentantii Distrigaz Suceava. Trebuie precizat ca scaderea presiunii gazului metan nu influenteaza confortul termic al sucevenilor, deoarece Termica SA, societatea care furnizeaza apa calda si caldura in Suceava, foloseste drept combustibil doar pacura si carbunii.

Iasi. In acest moment nu sint probleme. A fost o situatie delicata in noaptea de vineri spre simbata, cind presiunea gazului metan a scazut foarte mult, la o atmosfera, fata de trei atmosfere, cit este normal. Ca prima masura, am redus catitatea de gaz livrata CET-ului, sustine prefectul Iasiului, Radu Prisacaru. Populatia nu a resimtit scurta criza de gaz. Dispeceratul Romgaz sustine ca singurele probleme sint generate de inghetarea contoarelor. Pina acum nu s-a sistat furnizarea gazului metan la nici o societate. Celula de criza de la Prefectura Iasi este insa in stare de alerta, pentru ca temperaturi de -20 de grade Celsius ar putea duce din nou la scaderea presiunii gazului.

Botosani. Distrigaz Botosani a cerut societatii Termica SA sa limiteze consumul de gaz si sa functioneze doar pe pacura, daca e posibil. Din cauza presiunii, care in unele zone a scazut la jumatate, in mai multe cartiere ale orasului s-a intrerupt furnizarea gazului metan la consumatorii casnici.

Cluj. Majoritatea centralelor din Cluj se aprovizioneaza cu gaz, dar, potrivit Dispeceratului Regiei Autonome de Termoficare, nu s-au inregistrat, deocamdata, probleme cu presiunea gazului. In cazul in care aceasta va scadea, clujenii au ca alternativa energia electrica. Regia a investit foarte mult in centrale de cogenerare si am considerat ca asta e solutia cea mai buna, nu centralele pe pacura, care nu sint economice, sustine directorul Directiei Tehnice a Primariei, Sorin Apostu. Si in privinta marilor consumatori, energia electrica este solutia propusa de autoritati.

Brasov. Centrala termoelectrica functioneaza la parametri normali, conform dispeceratului institutiei. Cum insa meteorologii au prognozat, pentru inceputul acestei saptamini, geruri naprasnice, de pina la 25 de grade Celsius, pot sa apara probleme in alimentarea cu gaz metan.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri