Institutul National de Statistica (INS) va anunta cel mai asteptat indicator economic: evolutia Produsului Intern Brut (PIB) din primul trimestru. Mediul de business, investitorii, piata de capital asteapta cu sufletul la gura datele oficiale care pot confirma iesirea economiei din recesiune.

Update 7: Maria Grapini - Este o zi cu ghinion pentru Emil Boc

Maria Grapini, presedintele Consiliului de Administratie al Pasmatex si presedinte al Federatiei Patronale a Industriilor Textile, Confectiei si Pielariei (FEPAIUS), sustine ca o iesire practica din recesiune nu este reprezentata de publicarea unor date statistice, ci de recapatarea increderii in sistem, in cei care ne conduc sau prin reluarea angajarilor.

“Iesirea din recesiune nu are loc fix la ora 10.00, pe 13 mai, intr-o zi de vineri. Iesirea din recesiune este mult mai complexa. Este necesara o crestere mai consistenta a economiei, de la 1% in sus”, afirma Maria Grapini.

Update 6: RoStar: Realitatea nu arata iesirea din recesiune

A intrat in recesiune in urma cu doi ani cu o atitudine optimista si nu a crezut ca va ajunge in situatia prezenta. Fara a crede in relevanta datelor publicate de Institutul National de Statistica, Halil Bulut, director general al producatorului de biscuiti RoStar, declara ca principala grija in acest moment o reprezinta incercarea de a trece cu bine peste lunile urmatoare si de a pastra locurile de munca ale angajatilor.

Update 5: Top Brands: Revenirea economica trebuie sa fie de amploare

Wael El Ghadban, cel care conduce de peste 11 ani operatiunile Top Brands Distribution, unul din cei mai importanti distribuitori locali, sustine ca revenirea economiei trebuie sa capete o mai mare amploare pentru ca efectele sa se resimta si in nivelul nostru de trai.]

"Un trend pozitiv al economiei, desi timid, va putea antrena noi investitii, prin cresterea increderii, lucru care sper sa genereze o dezghetare mai rapida a tuturor domeniilor de activitate”, a declarat Wael El Ghadban.

Update 4: Erste: Exporturile au avut o contributie importanta la cresterea din T1


Datele publicate astazi de INS se afla sub estimarile analistilor Erste, care anticipasera o crestere de 0,8% y/y.

Acestia considera ca exporturile au avut o contributie importanta la cresterea economica din T1. „Dupa mai multe trimestre cu evolutii dezamagitaore, probabil ca investitiile si consumul au intrat pe un teritoriu pozitiv, dupa ce efectele negative ale pachetului de consolidare fiscala au disparut”.

Ca urmare a acestor date, estimarea Erste privind o crestere a economiei cu 2% in 2011 si 3,9% in 2012 pare realista, se mai arata in raportul bancii.

„BNR poate pastra dobanda cheie la 6,25% in acest an, urmand sa inceapa un ciclu graduala de intarire in prima parte a anului viitor, in linie cu ingrijorarile privind rata inflatiei si nevoia de a contrabalansa un posibil derapaj fiscal inainte de alegerile din 2012. Astfel, vedem o dobanda - cheie de 7,75% in iunie 2012”, a explicat Eugen Sinca, analist BCR Este si autorul raportului de analiza.

Update 3: Horoi, Agricola Bacau: Cred in relevanta datelor INS doar in masura in care efectele se vor vedea in viata de zi cu zi

Grigore Horoi, presedintele Agricola Bacau, grup cu afaceri de 280 mil. lei, isi exprima increderea in datele publicate astazi de catre Institutul National de Statistica doar in masura in care efectele se vor vedea in piata si in viata de zi cu zi.

“Ca orice om de afaceri rational, am luat masuri imediat ce lucrurile au luat-o razna si sunt rezervat, inca de la inceput, privind orizontul iesirii din recesiune. Cred insa ca Agricola Bacau va iesi intarita din aceasta noua criza”, a declarat Grigore Horoi.

Update2: Libocor, BRD: Romania poate mai mult


Florian Libocor, economistul-sef al BRD, crede ca indutria a avut contributia majoritara la formarea valorii adaugate brute, dar si exporturile au mentinut stacheta sus in timp ce consumul individual isi revine mai repede.

„Semnalul este unul singur: incredere. Romania poate mai mult. Cu incredere si cumpatare revenirea economica ar putea avea loc mai repede si mai sanatos”, a declarat Libocor pentru wall-street.ro.

PIB are o importanta semnificativa deoarece arata cum si de unde generam valoare dar si cum o utilizam, cat de intelept. Alti indicatori nu mai putin importanti sunt inflatia (factorul de erodare a valorilor acumulate), deficitul bugetar si cel extern (imagine a echilibrului dintre economii si investitii), gradul de absorbtie a fondurilor europene (imagine a capacitatii de a utiliza resursele si a genera afaceri) sau ritmul de creare a locurilor de munca, recomanda Libocor.

“Trebuie sa fim cumpatati ceea ce presupune, inainte de toate, sa nu repetam greselile facute. Sa avem incredere si sa oferim incredere. Ar fi foarte bine daca am putea sa acceleram absorbtia fondurilor europene si sa generam export. Ar fi foarte bine daca am putea sa consumam cu chibzuinta si sa economisim. Ar fi foarte bine daca am avea mai multa incredere in Romania. O merita”, a mai spus economistul sef al BRD.

[Update1]: Ionut Dumitru: avem nevoie de un optimism prudent


Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, crede ca trebuie sa avem o atitudine prudent – optimista: "aceasta definitie a iesirii tehnice din recesiune, data de doua trimestre consecutive de crestere economica, este una neconventionala, nu are un fundament economic foarte solid".

De exemplu, americanii se uita la mai multi indicatori, vanzarile cu amanuntul, piata muncii etc. De aceea, ei au proclamat iesirea din recesiune cu aproape un an intarziere de la primele indicatoare care aratau sfarsitul perioadei de scaderi economice, a explicat presedintele Consiliului Fiscal.

"Prudenta trebuie sa fie cuvantul de ordine de acum inainte. Nu putem iesi cu mesaje nerealiste, care sa anunte cresteri de salarii, de pensii, reducerea CAS-ului sau a cotei unice, pentru ca nu se vor putea realiza. Romania are nevoie de un mesaj prudent – optimist. Sa nu uitam ca avem de facut o reducere a deficitului bugetar”, explica economistul.

Pentru acest an, Dumitru vede o crestere economica de de 1,5%, alimentata in primul rand de industrie, care a fost motorul cresterii si in primul trimestru.

[UPDATE]
Institutul National de Statistica (INS) a anuntat iesirea tehnica din recesiune dupa ce Produsul Intern Brut a urcat in primul trimestru cu circa 0,6% fata de ultimele trei luni ale anului trecut si cu 0,3% fata de perioada similara din 2010.

La ora 10 fix wall-street.ro va publica cea mai importanta statistica din acest an: daca economia romaneasca a iesit din recesiune.

Analistii economici estimeaza, in medie, ca economia a inregistrat o crestere de 0,6% in primul trimestru, dar prognozele acestora variaza semnificativ, intr-un interval de un punct procentual, arata un sondaj realizat de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR).

Conform opiniilor exprimate de membrii asociatiei, rata trimestriala a PIB pentru primele trei luni ale anului s-a situat probabil la 0,6%, dar estimarile acestora variaza intre 0,1% si 1,1%.

Potrivit analistilor, rata anuala a fost de 0,2% (estimarile variaza intre -1,1% si 0,8%).

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca datele provizorii "indreptatesc" o crestere economica de 0,4-0,6% in primul trimestru fata, ceea ce semnifica iesirea din recesiune.

Pentru a iesi tehnic din recesiune, economia unei tari trebuie sa inregistreze cresteri in doua trimestre consecutive. In ultimul trimestru al anului trecut, economia a crescut cu 0,1% fata de cel anterior.

Analistii prognozeaza o crestere a PIB de 1,5% pentru intregul an, in linie cu estimarile autoritatilor romane si FMI. Prognozele lor variaza, de asemenea, foarte mult, intre 0,6% si 3,9%. Pentru anul 2012, participantii la sondaj se asteapta la o rata de crestere a PIB de 3,5% (estimarile variaza intre 3% si 4,5%).

Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea Produsului Intern Brut in termeni ajustati sezoneri, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%. De atunci, PIB-ul a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresteri de 0,9% in trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% in trimestrul doi al anului trecut si cresterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.

Iesirea din recesiune, un semnal pentru investitori

In cazul in care datele Institutului National de Statistica privind evolutia economiei pentru primul trimestru vor anunta iesirea tehnica din recesiune a Romaniei, acest lucru va fi un semnal important pentru investitori, crede Alexandra Gatej, noul presedinte al Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham Romania).

Iesirea tehnica din recesiune a Romaniei va reprezenta un lucru important, nu pentru nivelul de trai imediat, nici pentru titlurile din presa locala, ci pentru semnalul dat investitorilor. “Se vor reseta asteptarile si oportunitatile care apar in mintea investitorilor cu privire la Romania”, a declarat pentru wall-street.ro Alexandra Gatej (foto).

Pe de alta parte, aceasta considera ca trebuie sa fim cu totii constienti, atat ca indivizi, cat si ca actori ai peisajului economic, de faptul ca aceasta crestere economica trebuie sa fie sustenabila si de o anumita dimensiune. “Cu 0,1% sau 0,3% trebuie sa fim constienti ca nu vom simti in buzunarele noastre o crestere a nivelului de trai”, adauga presedintele AmCham.

In schimb, Alexandra Gatej si-a aratat optimismul fata de cresterea in acest an a nivelului de consum, luand in considerare si vanzarile inregistrate cu ocazia sarbatorilor de Paste, superioare fata de 2010 si 2009.

“Acest lucru inseamna ca disponibilitatea de consum a populatiei este una pozitiva. Creditarea la nivelul populatiei nu s-a reluat, lumea este inca prudenta si imi pare bine ca oamenii se gandesc mai degraba sa economiseasca in loc sa cheltuiasca. Noi nu eram obisnuiti cu acest sistem”, spune Gatej.

Aceasta se asteapta la o reluare a consumului in acest an, intrucat este nevoie de "o succesiune de vesti pozitive”. “Reluarea cresterii economice, chiar firave, recastigarea increderii investitorilor, stabilitatea cadrului fiscal, oportunitatile create datorita privatizarilor sau listarilor sau in orice caz consecintelor restructurarilor din sectorul energetic si al companiilor de stat, cresterea importantei Bursei de Valori - tot acest mecanism va genera si o crestere a consumului”, afirma Alexandra Gatej.

Omul de afaceri Octavian Radu crede in relevanta datelor pe care INS le va publica astazi in legatura cu evolutia economiei in primul trimestru. "Cifrele sunt cifre si am incredere in corectitudinea calcularii lor. Pentru mine o crestere de 0,1% este mult mai buna decat o scadere de 0,1%, deci motiv de bucurie. Sigur ca mi-as dori din nou cresteri anuale de peste 7%, dar orice crestere acum este mai buna decat o scadere... In plus, sa nu uitam ca exportul este la maxime istorice, ceea ce arata o economie mai competitiva decat anterior crizei!", afirma Octavian Radu (foto dreapta).

Doar surprizele vor aduce volatilitati pe Bursa

Piata de capital are inclusa in evolutii impactul stirii iesirii din recesiune, dupa o serie de estimari ale analistilor si economistilor. Astfel, o reactie pe bursa se va simti vineri doar daca cifrele vor fi sub sau peste asteptari, sustin specialistii consultati de wall-street.ro.

Impactul stirii ca economia a iesit tehnic din recesiune nu va fi tocmai mare, in primul rand pentru ca stirea a fost deja anticipata in piata, apoi pentru ca BVB are ca motor principal investitorii din afara tarii, care sunt mai degraba atenti la trendul extern, considera Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction.

„Vestea iesirii din recesiune este intr-adevar un punct in plus pentru piata de capital insa nu reprezinta un motiv de foarte mare optimism. In plus, este o diferenta importanta intre iesirea din recesiune si iesirea din criza propriu-zisa, care va mai intarzia ceva timp, chiar si oficialii statului recunoscand acest lucru”, a explicat Barbulescu.

Asadar, evolutia bursei de pana acum include previziunile analistilor privind iesirea din recesiunea tehnica a Romaniei, nefiind asteptate evolutii speciale in sedinta de astazi.

Economia a stat in recesiune mai mult de doi ani de zile. Vezi mai jos articolul wall-street.ro care anunta intrarea tehnica in recesiune in mai 2009, dupa mai mult de jumatate de an de la declansarea crizei financiare. Cand credeti ca iesirea din recesiune va fi resimtita de populatie printr-o crestere a nivelului de trai? Comentati aici.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri