Rusii carora Musetescu le-a vindut ieftin combinatul sint acuzati ca nu au respectat in totalitate clauzele din contract. Pe masa Guvernului mai sint si alte privatizari care vor fi luate la puricat
Autoritatea de Control a Guvernului (ACG) a sesizat Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) asupra faptului ca proprietarul producatorului de aluminiu Alro Slatina nu a respectat o serie de obligatii prevazute in contractul de privatizare.

Seful ACG, Cristian David, a spus ca in contract exista obligatia ca proprietarul Alro trebuia sa realizeze o investitie de portofoliu in valoare de 16,6 milioane de dolari, prin achizitionarea de actiuni la o societate din sectorul aluminiului, pina la 30 iunie 2005. In sesizarea trimisa AVAS, se arata ca Marco International (proprietarul Alro) a cumparat, in termen, societatea Alprom Slatina, pentru 4,2 milioane de dolari. Insa desi recunoaste suma de 10,4 milioane de dolari pe care Marco i-a investit la Alprom pentru mediu, ACG spune ca aceasta nu este o investitie de portofoliu, prin urmare acea clauza din contract nu a fost respectata. Ca atare, ACG a solicitat AVAS sa solutioneze problema in interesul statului.

Alro nu e singura

Intrebat daca respectivul contract ar trebui reziliat sau daca ar fi posibila doar plata de daune de catre proprietarul Alro, David a exclus prima varianta. Nu cred ca este un temei suficient pentru desfiintarea contractului, a spus seful ACG, dupa care a spus ca AVAS trebuie sa ia o decizie. Seful AVAS pe probleme de postprivatizare nu a putut insa fi contactat, si nici reprezentantii companiei Marco International. David a spus insa ca nu doar contractul de privatizare a Alro este luat la puricat. Sint mai multe. Avem o evaluare a contractelor de privatizare care mai au puncte nerezolvate. Am discutat cu noul presedinte al AVAS si vom face o trecere in revista a tuturor contractelor. Alro a fost unul dintre cazurile mari, a explicat David, fara a da insa alte nume de societati.

Rusii au tot

Tranzactia de vinzare a Alro a fost considerata una dintre cele mai controversate afaceri facute de guvernul PSD. In 2002, dupa ce a asistat la cumparari masive de actiuni de pe piata de capital, fosta APAPS a fost de acord sa vinda 10% din capital (Marco International detinea deja peste 40%), iar suma a fost infima pentru ceea ce era considerata atunci o bijuterie a industriei: 11,5 milioane de dolari. APAPS a spus ca n-ar fi venit nici un alt investitor care ar fi avut linga el un actionar minoritar atit de puternic.

Asadar, Marco (grup care s-a dat drept american, dar care este controlat de rusi) a ajuns majoritar, si dupa cresteri succesive ale capitalului a ajuns la 80%. Apoi a cumparat societatea care folosea aluminiul produs la Alro, adica Alprom Slatina. In 2005 (deci dupa termenul scadent din contract), Alro a cumparat si pachetul majoritar de actiuni la Alum Tulcea (producator de alumina, materie prima pentru Alro), pentru noua milioane de dolari. In Romania mai exista o singura societate de profil, Alor Oradea, cumparata de Russky Aluminium si ulterior inchisa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri