Perceptia analistilor financiari privind evolutia economiei Romaniei pentru sase luni s-a imbunatatit usor in luna mai si a ramas cea mai buna din Europa Centrala si de Est (ECE), potrivit unui sondaj al institutului ZEW, citat de Mediafax.


Indicele care masoara asteptarile expertilor financiari referitoare la parcursul economiei in urmatoarele sase luni a urcat cu 0,1 puncte, la 50,1 de puncte, maximul intre statele analizate din ECE. In urma Romaniei s-au plasat Ungaria, cu 45,5 puncte (+5,1) si Croatia, cu 42 de puncte (+13,1).

Toate statele din regiune analizate de institutul austriac ZEW, in colaborare cu grupul financiar Erste, au perspective pozitive. Singura tara care a inregistrat scadere este Turcia, care a obtinut 1,9 puncte (-6,1). Pentru Europa Centrala si de Est, indicele perceptiei analistilor a inregistrat o imbunatatire de 2,2 puncte, la 20,9 puncte. Zona euro a inregistrat 3,6 puncte, dupa o imbunatatire a perspectivei cu 5,4 puncte.

In functie de perceptia situatiei economice actuale, Romania s-a mentinut pe penultima pozitie in regiune, chiar daca perceptia s-a imbunatatit cu 4 puncte, la -18 puncte. Singura economie cu o situatie mai slaba este Ungaria, a carei perceptie s-a inrautatit cu 8,1 puncte, la -22,7 puncte. A treia economie evaluata negativ este Croatia, dar perceptia s-a imbunatatit cu 9,9 puncte, la -13,8 puncte.

Pentru Europa Centrala si de Est, indicele situatiei economice curente s-a inrautatit cu 1,3 puncte, la 21,2 puncte. In cazul zonei euro, perceptia este negativa cu 7,6 puncte, dupa o scadere in aceeasi proportie a indicelui comparativ cu luna precedenta.

Asteptarile referitoare la evolutia bursei de la Bucuresti s-au inrautatit in aceasta luna, indicatorul privind evolutia indicelui BET, care include cele mai lichide zece actiuni de pe bursa, coborand 24,9 puncte, la 26,5 puncte. Toti indicii referitori la evolutia burselor din regiune au avut o evolutie in sens descendent.

Cele mai ridicate asteptari sunt pentru bursele din Polonia, Austria si Cehia.Indicatorul privind perspectivele indicelui NTX, pentru Europa Centrala si de Est, a scazut cu 23,8 puncte, la 30 de puncte.
Perspectivele evolutiei leului in raport cu euro in urmatoarele sase luni s-au inrautatit usor in luna mai, cu 1,1 puncte, la 31,4 puncte. Cele mai bune asteptari sunt pentru zlotul polonez si coroana ceha, iar cele mai slabe pentru lira turceasca si forintul unguresc.

Raportul ZEW/Erste include din Europa Centrala si de Est date despre Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia si Turcia. La sondajul efectuat in perioada 2 mai-16 mai au participat 81 de experti financiari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri