Toate morile si brutariile care au impinzit in ultimii ani satele romanesti vor disparea la 1 octombrie, pentru ca nu corespund normelor europene. Nici abatoarele sau unitatile de procesare a carnii nu vor supravietui, jumatate dintre acestea urmind a disparea pina la 1 iulie.

Dintre cele 43 de fabrici de procesare a pestelui existente in acest moment, 20 vor fi desfiintate. Jumatate dintre unitatile de procesare a carnii de pasare au nevoie de investitii, iar un sfert vor fi desfiintate. Romania nu va mai avea la anul prea multe fabrici de ulei, doar sapte fiind sigur corespunzatoare. Situatia cea mai dura este la zahar, doar doua fabrici pot functiona fara probleme.

Abatoare transate

Situatia unitatilor de procesare a carnii, a laptelui si a pestelui este foarte grava pentru ca jumatate dintre acestea nu au sanse de redresare. Din totalul de 1.103 unitati au nevoie de investitii uriase, imposibil de realizat, 528. Acestea vor trebui inchise pina la 1 iulie 2006. In incercarea de a se salva totusi, patronii au apelat la fonduri SAPARD sau prefera sa transforme fabricile in unitati de vinzare directa. Unii s-au orientat chiar spre fabricarea de produse traditionale.

Din pacate, spun specialistii, sansele de reusita sint foarte mici, intrucit pina la finalul acestui an ar trebui sa indeplineasca toate cerintele europene. Conditia este ca la 1 ianuarie 2007 sa produca la cele mai inalte standarde, neputind beneficia de perioada de tranzitie, unitatile care au la dispozitie doi ani pentru modernizare fiind deja stabilite, a aratat Constantin Lupescu, vicepresedinte ANSV. Exista si 101 procesatori care asteapta ca autoritatile sa se hotarasca sa le inchide fabricile, neavind de gind sa investeasca pentru redresare. In Europa nu ar fi acceptate, dar daca sint fabricate in conditii de igiena pot fi consumate in Romania - a mai spus Constantin Lupescu, vicepresedinte ANSV.

1 octombrie, termenul-limita

Pina in toamna, romanii vor continua sa manince piine, zahar, ulei, margarina, conserve de legume si fructe care nu corespund standardelor europene, pentru ca autoritatile de la Bucuresti nu pot inchide unitatile nemodernizate. Chiar daca piinea, conservele si ciocolata existente acum pe piata nu sint bune pentru europeni, pentru romani sint mai mult decit acceptabile.

Desi nu indeplinesc cerintele UE, nu le vom inchide decit la termenul final stabilit de Comisia Europeana, adica 1 octombrie, pentru ca legal nu avem aceasta posibilitate. Cit timp indeplinesc conditiile de igiena cerute de legislatia romana le vom lasa sa functioneze, a precizat Lupescu. Specialistii spun ca ar fi fost de preferat ca unitatile sa fie inchise treptat, pentru ca socul sa fie mai mic. Daca vor fi scoase din functiune o mie de unitati intr-o singura zi, impactul social va fi foarte mare.

Afectati vor fi nu doar consumatorii, ci mai ales angajatii si chiar patronii unor astfel de fabricute.

Fara brutarii la sat

Romanii din mediul rural vor minca numai piine de la oras incepind cu luna octombrie a acestui an. Nici o unitate care functioneaza in mediul rural nu va avea sanse de imbunatatire a activitatii, astfel incit sa poata fi acceptata dupa integrarea in Uniunea Europeana. Sint foarte multe brutarii in aceasta situatie, inspectorii veterinari fiind surprinsi sa constate ca in unele sate gaseau si cite trei-patru unitati, desi nu se stia decit de existenta uneia. Pentru ca toate morile si brutariile satesti vor fi inchise, taranii vor avea la dispozitie doar piinea fabricata la oras, a declarat Liviu Rusu, director general la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara.

Cei avantajati de aceasta situatie sint marii procesatori din industria de panificatie care vor ramine singuri pe piata.

Astfel, ei vor aproviziona marile orase, dar se vor lupta si pentru zonele rurale acoperite in prezent de micile brutarii satesti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri