Deficitul bugetar a coborat la 4,4 miliarde de lei dupa primele patru luni , reprezentand 0,8% din PIB fata de 1% din PIB in primul trimestru, pe fondul unui surplus de peste 800 milioane lei in aprilie, sustinut de reducerea cheltuielilor de capital si de personal si a subventiilor.
"Pe fondul cresterii incasarilor si a mentinerii cheltuielilor in limitele programului anual, in luna aprilie s-a inregistrat un usor execedent de 829 milioane lei", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice, citat de Mediafax.

Cheltuielile bugetului general consolidat au scazut in primele patru luni cu 3,6%, la 62,4 miliarde lei, desi cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 8,3%, la 9,35 miliarde de lei, ca urmare a platilor din fondul de sanatate pentru servicii medicale si medicamente.

Totusi, cheltuielile de personal au scazut in primele patru luni cu 19,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 12,8 miliarde de lei, subventiile s-au diminuat cu 22,7%, la 2,3 miliarde de lei, iar costurile cu asistenta sociala s-au redus cu 3,3%, la 22,7 miliarde de lei.

Si cheltuielile de capital (principalele cheltuieli de investitii) din primele patru luni au fost mai mici decat cele din perioada similara din 2010, cu peste 15%, situandu-se la 3,8 miliarde de lei.

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 28% fata de martie si cu 62% fata de primele patru luni ale anului 2010, la 2,87 miliarde de lei.

Per total, cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele patru luni in suma de 8,3 miliarde lei, fata de 8 miliarde lei in anul precedent, influentate exclusiv de absorbtia mai buna a fondurilor europene.

Cheltuielile cu dobanzi au crescut cu 33,4%, la 2,77 miliarde de lei, ca urmare a datoriei contractate pentru finantarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si a celor curente.

Pe de alta parte, veniturile la bugetul general consolidat au insumat in primele patru luni 58 miliarde lei, in crestere cu 10,3% fata de perioada similara a anului precedent, in principal ca urmare a cresterii incasarilor din TVA (35,6%), accize (24,3%), pentru care cotele de impozitare au fost majorate, si a veniturilor nefiscale (6,4%).

Astfel, incasarile din TVA s-au situat la 14,25 miliarde de lei, iar cele din accize au insumat 5,6 miliarde de lei.

"Incasarile din contributii de asigurari sociale au continuat sa se imbunatateasca, fiind cu 1,2% mai mari fata de perioada similara din anul precedent. De asemenea, este prima luna in care incasarile din impozitului pe profit au depasit pe cele din aceeasi perioada a anului precedent cu 0,9%", potrivit comunicatului.

Veniturile din impozitul pe profit au crescut cu 0,9% in primele patru luni, la 4,7 miliarde de lei, in timp ce incasarile din impozitul pe salarii si venit s-au diminuat cu 2,5%, la 5,8 miliarde de lei.

Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au crescut cu 36,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, la 1,56 miliarde de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri