Romania inregistreaza intarzieri in toate fazele din procesul de absorbtie a fondurilor europene, inclusiv pentru ca este necesara asigurarea finantarii inainte de aprobarea proiectelor, a declarat Milena Messori, directorul Biroului BEI (European Investment Bank) de la Bucuresti, potrivit Mediafax.
"Nu as spune ca este o lipsa de proiecte, ci o lipsa de capacitate de implementare a acestor proiecte conform graficului initial, in sensul ca trecem prin niste amanari lungi in toate fazele procesului de absorbtie. De exemplu, procesul de achizitii publice care este de multe ori contestat, mai ales in Romania, dar exista amanari mai ales in implementare. Ceea ce vedem noi este de fapt o rata de absorbtie foarte mica a fondurilor. Sunt fonduri care au fost deja alocate, au fost deja aprobate, dar sunt niste amanari, niste intarzieri in proiect si asta este determinata de o lipsa de capacitate, mai ales in sectorul public, principalul partenere al nostru", a declarat Messori, in cadrul unui seminar pe teme economice.
Ea a mentionat ca BEI nu are o limita privind sumele pe care le poate imprumuta Romaniei.

"Cu cat absorb mai mult, cu atat mai bine mai bine pentru Romania. Exista resurse care nu au fost utilizate. Exista multa speranta pentru viitor intrucat am vazut ca lucrurile s-au schimbat. In 2010 am vazut rata de virare a fondurilor BEI aproape dublandu-se in Romania", a continuat Messori.

Oficialul BEI a mai spus ca Guvernul si-a schimbat strategia privind absorbtia fondurilor, de la propunerea continua de noi proiecte la utilizarea sumelor deja aprobate de BEI, alte institutii financiare si UE.

Ea a dat ca exemplu performanta foarte buna inregistrata in Polonia, unde cererile pentru finantarea proiectelor se depun dupa aprobarea acestora.

"Din pacate din cauza regulilor asupra carora s-a cazut de acord de catre Guvern, aprobarea unui proiect in Romania nu incepe pana nu se asigura finantarea. Asta cauzeaza unele intarzieri. A cere fondurile necesare investitiei dupa aprobarea proiectului s-a dovedit deja a fi un succes", a concluzionat oficialul BEI.

Romania este pe ultimul loc in Europa Centrala si de Est in privinta accesarii fondurilor europene, cu o rata de absorbtie (plati efective) de 7% in perioada 2007-2010, cele mai slabe performante fiind consemnate la capitolele transporturi si mediu, care beneficiaza de cele mai mari sume.

Un studiu al companiei de audit si consultanta KPMG arata ca Romania a obtinut pana la sfarsitul anului trecut plati efective de numai 1,5 miliarde euro (7%) din bugetul total de 23,3 miliarde euro disponibil in perioada 2007-2013 prin sapte Programe Operationale, de la Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul de Coeziune si Fondul Social European.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri