Din cele 1.103 unitati de procesare a produselor animale evaluate pana la data de 20 ianuarie, doar 94 indeplineau conditiile cerute de legislatia UE (categoria A), 430 pot sa respecte aceste cerinte in momentul aderarii (categoria B) si 51 vor putea indeplini normele UE intr-un interval de doi ani dupa aderare (categoria C).

In acelasi timp, 528 fabrici incluse in categoria D au toate sansele sa fie inchise pana la data de 30 iunie. Conform datelor furnizate de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (ANSVSA), din cele 556 de unitati de procesare a carnii rosii, 274 nu respecta normele de siguranta alimentara impuse de UE si acestea au toate sansele sa fie inchise pana la data de 1 iunie 2006.

Alte aproximativ 700 de unitati din sectorul alimentar, procesatoare de produse de origine non-animala, ar putea fi inchise dupa data de 1 octombrie, daca nu realizeaza investitii in vederea modernizarii conform normelor UE. Mai exact este vorba despre unitati de morarit si panificatie, fabrici de ulei, fabrici de procesare a legumelor, a zaharului etc., care nu corespund si nu vor corepunde, intrucat vor trebui sa faca investitii uriase, normelor europene de siguranta alimentara.

Autoritatea a inceput in luna octombrie 2005 o actiune de evaluare a unitatilor din industria alimentara in ceea ce priveste respectarea cerintelor UE in domeniul igienei alimentelor. Potrivit datelor ANSVSA, au fost identificate 7.465 unitati, din care au fost evaluate pana la la sfarsitul anului trecut 4.176. Dintre acestea, 264 se afla in stare corespunzatoare; 3.215 - acceptabila, iar 697, din care 542 unitati de panificatie, sunt in stare inacceptabila. Conducerea institutiei apreciaza ca evaluarea acestor fabrici ar putea fi terminata pana la sfarsitul primului trimestru.

Dintre unitatile evaluate, au fost inchise sau suspendate pana acum 125 unitati, cea mai mare parte din sectorul de morarit si panificatie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri