Confederatiile patronale reprezentative la nivel national, UGIR, UGIR - 1903, Patronatul National Roman, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Consiliul National al Patronilor din Romania, dezaproba ferm modul in care Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei incearca sa rezolve problema privind dialogul social in Romania, arata o scrisoare deschisa pe care aceste confederatii patronale au transmis-o pe adresa MMSSF si ministrului Gheorghe Barbu personal. Amintim ca ziarul nostru a aratat intr-unul din numerele de saptamana trecuta cum Guvernul vrea sa impuna o noua Lege a patronatelor care lezeaza dreptul la libera asociere; nu se doreste consultarea organizatiilor patronale cand legislatia care le vizeaza este modificata si ca noua lege ascunde o capcana periculoasa: controlul politic asupra asociatiilor private.

"Proiectul de Ordonanta de Urgenta initiat de ministerul pe care il conduceti privind modificarea Legii nr. 356/2001 a patronatelor incalca dispozitiile Conventiilor Organizatiei Internationale a Muncii ratificate de Romania in domeniul dialogului social (Conventiile nr. 144/1976, nr. 154/1981, nr. 98/1949, nr. 87/1948), neluand in considerare drepturile recunoscute patronatelor privind libertatea de asociere, statutul egal cu membrii Guvernului si ai sindicatelor, lipsa unor conditionari pentru dobandirea personalitatii juridice a patronatelor, nedizolvarea si nesuspendarea lor de catre autoritatea administrativa", se arata in scrisoare.

In opinia liderilor patronatelor semnatare, proiectul supus dezbaterii pe site-ul MMSSF incalca dispozitiile Constitutiei Romaniei cu privire la respectarea tratatelor internationale privind drepturile omului, drepturile sociale, motiv pentru care patronatele se simt obligate, in situatia ca nu vor fi luate in seama, sa apeleze la Curtea Constitutionala, precum si la organismele internationale europene, pentru incalcarea dispozitiilor si respectarea drepturilor acestora in Romania.

Dispozitii contradictorii

"Atragem atentia asupra existentei unor dispozitii contradictorii in cuprinsul proiectului initiat de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, cum ar fi lipsa unor corelari ale proiectului cu dispozitiile Codului Muncii, de curand modificat, precum si existenta unor prevederi care vor avea efecte negative importante asupra miscarii patronale din Romania, pe care le putem prezenta in detaliu", afirma Florin Costache, presedintele PNR.

Avand in vedere ca in Romania cadrul legislativ privind dialogul social este constituit din mai multe acte normative principale, precum Legea nr. 356/2001 a patronatelor, Legea nr. 54/2003 a sindicatelor, Legea nr. 130/1996 privind contractele colective de munca, Legea nr. 109/1997 a Consiliului Economic si Social, confederatiile patronale reprezentative la nivel national semnatare ale acestei scrisori deschise sustin necesitatea discutarii, concomitent cu elaborarea, a tuturor modificarilor legislative pentru dezvoltarea si consolidarea dialogului social bi si tripartit in Romania.

Patronatele solicita discutarea tuturor modificarilor legislative

"Este lipsita de eficacitate si de substanta aplicarea dispozitiilor de modificare a organizarii si functionarii patronatelor, modificarea statutelor acestora si reinregistrarea lor judecatoreasca, in conditiile in care modificarile criteriilor de reprezentativitate ale organizatiilor patronale si sindicale nu sunt cunoscute", afirma la randul sau Gabriel Ceacalopol, presedintele CONPR.

Pentru aceste considerente, confederatiile patronale semnatare solicita ministrului Muncii discutarea tuturor modificarilor legislative pentru dezvoltarea si consolidarea domeniului dialogului social. "Atragem atentia MMSSF ca, din modificarile propuse de majoritatea confederatiilor patronale inca din luna septembrie 2005 - patronatele au prezentat un document cu 28 de pagini, atunci, cu modificarile pe care le doreau -, pentru legislatia privind dialogul social in Romania, nu au fost luate in considerare decat elemente minore?", afirma Ioan Cezar Coraci, presedintele UGIR -1903.

Liderii confederatiilor patronale considera ca integrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007 impune si rezolvarea problemei dispersiei miscarii patronale semnalata in Raportul de tara din 2005, fapt care conduce la necesitatea reglementarii dialogului social in tara noastra. Scrisoarea deschisa, pe care organizatiile patronale reprezentative la nivel national semnatare ale Contractului Colectiv de Munca au trimis-o ieri pe adresa MMSSF, este considerata ultimul act inaintea declansarii conflictului dintre patronate si Guvern.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri