Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a declarat ca viziunea economica a USL este "superficiala si insuficient fundamentata", aratand ca PDL lucreaza la o noua viziune de dezvoltare economica a Romaniei, bazata pe principiul cresterii competitivitatii, scrie Mediafax.
"Viziunea economica a USL este una nearticulata si insuficient argumentata", a apreciat Videanu, la sediul central al PDL. El a mentionat ca strategia USL cuprinde "un foarte mare grad de generalitati, exprima mai mult dorinte decat cai de actiune" si este bazata pe "date insuficiente".

Fostul primar al Capitalei a precizat ca membrii Comisiei nationale de strategii a PDL a facut o analiza de impact a masurilor propuse de USL, aratand ca PDL este mai interesat de acest program decat USL deoarece acestia nu au facut analiza de impact.

Potrivit Comisiei nationale de strategii a PDL, impactul total evaluat pe cele 14 actiuni propuse de USL este de 21 de miliarde de lei, respectiv 5,5 miliarde de euro, aceasta suma reprezentand un gol in veniturile bugetului consolidat, adica un deficit procentual de 4%, a explicat Adriean Videanu.

El a spus ca in programul USL sunt si masuri care pot face obiectul dezbaterilor. Videanu a mentionat in acest sens masurile privind alinierea la normele europene a redeventelor de stat, reducerea contributiilor sociale pentru angajator, reducerea CAS, acordarea cardului de credit.

Potrivit lui Adriean Videanu viziunea economica a USL cuprinde si masuri care nu au niciun fel de fundament, cum este reducerea contributiilor cu cinci puncte procentuale pentru angajator.
El a explicat ca din punct de vedere al PDL si al Guvernului trebuie gasite solutii alternative astfel incat impactul reducerii contributiilor sa fie efect zero in bugetul consolidat.

Adriean Videanu a mai spus ca viziunea USL prevede si masuri "hilare", cum ar fi scutirea de la impozitare pe o perioada de cinci ani a dividendelor investite. El a aratat ca USL nu face diferenta intre profit si dividende adaugand ca nu dividendele ci profitul reinvestit trebuie scutit de la impozitare. "Acest lucru arata superficialitatea cu care a fost elaborat acest document", a mai spus Videanu, adaugand ca PDL e interesat numai de o dezbatere constructiva a pachetului de masuri si doreste prin aceasta analiza sa intinda o mana de ajutor USL-ului.

"Din pacate viziunea USL este una superficiala si insuficient fundamentata, PDL lucreaza la o noua viziune de dezvoltare a Romaniei care pleaca de la principiul cresterii competitivitatii economice a Romaniei", a mai spus Adriean Videanu.

Fosul ministrul al Economiei a mai spus ca reducerea TVA cu cate un punct procentual in fiecare an, propusa de USL, nu ar aduce niciun beneficiu populatiei, apreciind ca relaxarea fiscala trebuie sa fie de tip soc.

"Ei (cei de la USL - n.r.) vor sa reduca TVA cu cate un punct procentual in fiecare an. Nu va aduce niciun beneficiu populatiei. Credeti ca vreun comerciant va sta, daca se reduce TVA de la 24 la 23%, sa refaca preturile la raft? Niciodata nu va aduce niciun beneficiu, va crea un loc gol in buget", a explicat Adriean Videanu.

El a facut aceasta precizare la intrebarea legata de faptul ca principalul obiectiv al USL ar fi reducerea TVA cu cate un punct procentual in fiecare an si impozitarea in trei trepte. El a spus ca "relaxarea fiscala trebuie sa fie de tip soc, care sa modifice comportamente". Potrivit lui Videanu, la introducerea cotei unice de impozitare, reducerea fiscalitatii a fost de 33%, iar golul de venituri in 2005 a fost de numai 5% fiind colectati mai multi bani la buget.

"Relaxarea fiscala cate putin cate putin nu va crea modificari de comportament", a adaugat Videanu.
El a mai aratat ca masura propusa de USL privind introducerea cotei regresive este nefundamentata.
Programul economic prezentat vineri de USL propune o impozitare diferentiata a veniturilor, in trei trepte, de 8, 12 si 16%, mentinerea pentru inca patru ani a TVA la 24% si negocierea unui nou acord cu FMI, in 2013.

USL isi propune infiintarea a cel putin un milion de noi locuri de munca, masurile prevazute fiind reducerea CAS cu 5% pentru angajatori, reducerea integrala a platii CAS pentru un an de zile pentru angajatorii care creeaza noi locuri de munca, scutirea de orice taxe pentru angajarile in regim "part time", conditionarea participarii la licitatii publice de existenta a cel putin 15% angajati sub varsta de 25 de ani.

In plus, USL doreste majorarea salariului minim pe economie la 800 lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri