Romania a primit pentru prima oara din partea unei Agentii Internationale de Rating calificativul A. Desi ratingul acordat este cel mai mic din clasa A, trecerea de la grupa de rating B la grupa A reprezinta un real progres pentru tara noastra.

Country Risk Conference 2006

Country Risk Conference 2006

Ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Coface Romania a facut public rating-ul de tara pentru Romania emis de Grupul Coface. Romania a fost pentru prima data inclusa in clasa de risc de tara A, fiind evaluata cu calificativul A4. Coface emite ratinguri pentru 151 de tari, analizeaza date privind 44 de milioane de companii din intreaga lume si este lider mondial in asigurarile de credit de export, avand o cota de piata de 25 %.

Avem un rating mai bun decat bulgarii

Vecinii nostrii de la sud nu s-au mai clasat inaintea noastra. Daca la inceputul anului 2005 Bulgaria fusese evaluata de catre Coface ca avand un rating B+ in timp ce tara nostra avea B, in acest an Romania a urcat o treapta in ierarhie, la A4, in timp ce Bulgaria si-a mentinut ratingul de acum un an. Rating-ul este reflectat si in indicatori precum standardul de viata si puterea de cumparare, care in Romania sunt mai buni comparativ cu alte tari in curs de dezvoltare. Spre exemplu, conform analizei Cefaco, in Romania sunt 69 de calculatoare la mia de locuitori in timp ce media in tarile in curs de dezvoltare este de 37 (media regionala fiind de 84 de calculatoare la mia de locuitori).

Ne vom imprumuta mai ieftin

Rating-ul acordat Romaniei nu va aduce schimbari majore. El reprezinta o certificare a directiei bune pe care Romania o urmeaza in perspectiva aderarii nostre la Uniunea Europeana la 1 iunuarie 2007.

Principala consecinta a rating-ului de tara A4 pentru Romania este ca va spori accesul pe pietele internationale si limitele de credit ale companiilor romanesti pentru credite comerciale (furnizor), de la parteneri lor externi, alti creditori internationali sau din partea companiilor de asigurare a riscului financiar. Aceasta va conduce la o crestere a volumului relatiilor comerciale in special cu tarile din UE si cresterea credibilitatii mediului de afaceri romanesc pe plan international, a declarat Cristian Ionescu, Managing Director Coface Romania.

Dezvoltarea economica a Romaniei va aduce in continuare ratinguri mai bune, iar ratingurile se vor reflecta in costuri mai mici pentru accesul la piata externa de capital. Autoritatile au obtinut deja finantari din partea Bancii Mondiale, Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Bancii Europene pentru Investitii (BEI) pentru ample proiecte de dezvoltare a infrastructurii.

75 % din tranzactii sunt platite cu intarziere

Raportul mentioneaza ca Romania dispune de o piata interna importanta, forta de munca fiind calificata si cu costuri nu foarte mari. Desi nivelurie de indatorare se mentin la un nivel rezonabil, trei sferturi din tranzactiile efectate in Romania sunt platite cu o intarziere de 30-60 de zile in medie. Desi imbunatatirea ratingului si a climatului economico-politic din tara noastra sunt imbucuratoare, Romania este departe de a fi printre cele mai competitive tari ale lumii, dupa cum a apreciat si consilierul Administratie Presidentiale, Andreea Vass, prezenta la conferinta.

Crestere economica de 4,4 % si inflatie de 7,1 procente

Grupul Coface apreciaza ca in anul acesta Romania va inregistra un ritm de crestere economica mai scazut, ridicandu-se la 4,4 procente. Acest ritm este o consecinta a scaderii productie agricole datorate inundatiilor din 2005 si un ritm de crestere a importurilor mai mare decat cel al exporturilor. In acelasi timp, inflatia va ramane la o cota ridicata, ea fiind estimata la 7,1 %, in pofida imbunatatirii cursului de schimb al monedei nationale. Desi datoria externa a Romaniei va ajunge la o cota de 42,4 % din PIB dupa estimarile Coface, tara noastra nu risca sa intre in incapacitate de plata.

Ce inseamna A4

Rating-ul de tara indica in ce masura capacitatea de plata a companiilor este afectata de catre perspectivele politice, financiare si economice, si masoara riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata al companiilor dintr-o anumita tara. In urma cu un an Romania a fost evaluata ca avand un rating B, adica mediul economic si politic era instabil iar numarul creantelor la nivelul intregii economii era mare. Noul rating A4 denota un mediu economico-politic mai bun dar care se deterioreaza, probabilitatea de neplata fiind inca admisibila.

Grupul Coface calculeaza rating-ul de tara pe baza a 7 tipuri de indicatori, si anume: vulnerabilitatea dezvoltarii, instabilitatea politica si institutionala, fragilitatea sistemului bancar, criza lichiditatii monedei straine, gradul de indatorare externa, vulnerabilitatea fata de capitalul strain, comportamentul de plata al companiilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri