Rata absorbtiei fondurilor structurale puse la dispozitia Romaniei prin POS Transport 2007-2010 era, la 1 iunie, de 4,2%, fata de 1,8% in septembrie 2010, a anuntat Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI), scrie Mediafax.
Ministerul a prezentat situatia realizarii tintelor de implementare a fondurilor structurale prin POS Transport 2007-2010 incepand cu 10 septembrie 2010, cand conducerea institutiei a fost preluata de Anca Boagiu.

Astfel, in ceea ce priveste depunerea de proiecte in cadrul POST pana la 10 septembrie fusesera depuse 55 de proiecte, in valoare de 10,35 miliarde lei, iar la 1 iunie figurau 82 de investitii, in valoare de 22,02 miliarde lei.

Totodata, daca in septembrie erau semnate 24 de contracte, in valoare de 1,63 miliarde lei, la inceputul lunii in curs numarul crescuse la 44, iar valoarea la 3,69 miliarde lei.

MTI remarca si ca rambursarile catre beneficiarii POST au crescut in perioada analizata de la 157,7 milioane lei la 486,2 milioane lei.

In intervalul mentionat au fost transmise CE sase proiecte mari, in valoare totala UE de 10,17 miliarde lei (circa 2,2 miliarde euro), respectiv constructia unor tronsoane de autostrada (Orastie-Sibiu, Nadlac-Arad, Timisoara - Lugoj si un sector al tronsonului Lugoj - Deva) si reabilitarea liniilor de cale ferata Curtici - Radna si Coslariu - Simeria.

"In perioada septembrie 2010 - iunie 2011 s-au lansat in licitasie si s-au si semnat partial (8 din 9 loturi) contracte de lucrari pe sectiunile de autostrada de pe tronsoanele Nadlac - Arad (2 loturi), Timisoara - Lugoj (1 lot), Lugoj - Deva (1 lot), Orastie - Sibiu (4 loturi). Valoarea totala UE a acestor proiecte este de 1, 121 miliarde euro. De asemenea, s-au semnat contractele de lucrari pentru reabilitarea drumurilor nationale DN6 Alexandria - Craiova, DN1H Zalau - Alesd si DN24 via Crasna - Albita si pentru variantele ocolitoare Alexandria, Caracal, Carei si Sacuieni (valoare totala UE de peste 300 milioane euro)", se precizeaza in comunicat.

Ministerul Transporturilor face referire si la tintele de absorbtie cuprinse in Planul de Masuri Prioritare al Guvernului privind POST.

Astfel, tinta pentru jumatatea anului privind valoarea contractelor de finantare a fost deja depasita (905,97 milioane euro la 1 iunie fata de un obiectiv de 848,9 milioane euro pentru primul semestru), conform datelor institutiei.

In ceea ce priveste platile catre beneficiari tinta semestriala este 183,32 milioane euro, iar pana la 1 iunie fusesera efectuate plati de 119 milioane euro.

"Avand in vedere ca pana in prezent au fost semnate mai multe contracte de lucrari pe tronsoane de autostrada se estimeaza ca pana la sfarsitul lunii iunie se vor mai efectua plati de circa 120 milioane euro, ceea ce va face ca tinta de rambursari pentru semestrul I sa fie depasita", arata MTI.

Institutia a prezentat datele invocand "afirmatiile tendentioase vehiculate in unele canale media" cu privire la progresele inregistrate de minister in procesul de absorbtie a fondurilor europene.

Presedintele Traian Basescu a cerut miercuri ministrilor sa se gandeasca daca mai pot face parte din Guvern dupa 30 iunie, in cazul in care datele care vor fi analizate pentru primul semestru vor indica un nivel redus al absorbtiei fondurilor UE si al investitiilor in domeniile pe care le gestioneaza.

El a aratat ca modul in care sunt realizate investitiile finantate inclusiv din fonduri UE ar trebui sa reprezinte principalul reper pentru ministri in a considera daca mai pot face parte dintr-un guvern.

Totodata, potrivit sefului statului, Romania risca sa ajunga in situatia de suspendare temporara a utilizarii banilor europeni daca nu rezolva problemele existente in ceea ce priveste cheltuirea fondurilor UE.

Boagiu a declarat in mai multe randuri ca "prioritatea zero" a ministerului este atragerea fondurilor europene si ca intentioneaza sa creasca rata de absorbtie, pana la finele anului, la 20%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri