Carnea de pasare din SUA va aparea din ce in ce mai rar in galantarele magazinelor. In perspectiva integrarii, autoritatile romane fac loc pe piata puilor europeni. Taxele vamale la pulpele si jumatatile de pui din SUA vor creste de la 45 la 70%. Europenii nu cumpara de la americani si nici noi nu o vom mai face dupa aderare.
Pina cel tirziu pe 15 februarie, Guvernul va emite o Hotarire prin care majoreaza, pentru sase luni, taxele vamale la importul de pulpe, jumatati si sferturi de pui. Propunerea Bucurestiului de majorare a taxelor vamale a fost prezentata expertilor Comisiei Europene. Vor accepta initiativa noastra intrucit au toata simpatia pentru producatorii romani care au suferit din cauza gripei aviare, ne-a declarat Dacian Ciolos, consilierul ministrului Agriculturii pe probleme de integrare europeana.

Prin aceasta masura se urmareste scaderea cantitatilor de carne importata din SUA, pentru ca ambele produse la care se majoreaza taxele vamale sint aduse din Statele Unite. Anual, in Romania ajung aproape 100.000 de tone din asa-zisele pulpe americane, adica mai bine de jumatate din totalul importurilor si peste un sfert din consumul intern. Romanii maninca anual 375.000 de tone de pui, dintre care 160.000 de tone vin din export.

Vin puii europeni

Dupa integrarea in Uniunea Europeana, nu vom mai putea importa carne de pui din SUA decit in conditii foarte stricte. Pentru ca americanii hranesc pasarile cu faina animala si nu indeplinesc conditiile sanitar-veterinare si de bunastare a animalelor impuse in UE, tarile europene nu cumpara carne din SUA. In plus, europenii nu accepta importul la preturi foarte mici, stabilind niste bariere tarifare care trebuie respectate. Vom avea foarte putina carne de pasare din Statele Unite, adica numai din abatoarele care corespund normelor europene. In schimb, pe piata romaneasca vor intra pui europeni care vor fi mai scumpi, dar de calitate superioara, a spus Ciolos. In acest fel, peste mai putin de un an, in Romania vor intra doar citeva pulpe americane si acestea la preturi mult mai mari decit in prezent. Importatorii romani cumpara acum pulpe cu 596 de dolari/tona si jumatati cu 536 de dolari/tona.

Carne mai scumpa din 2007

Autoritatile romane spera ca, intr-o prima faza, prin majorarea taxelor vamale sa ajute producatorii sa scape de stocurile acumulate in ultimele luni ca urmare a panicii produse la nivelul populatiei odata cu izbucnirea crizei gripei aviare. In perspectiva, solutia pentru problema asigurarii necesarului intern pare a fi carnea adusa din UE, intrucit producatorii autohtoni nu reusesc sa acopere decit ceva mai mult de jumatate din consum. Cei care vor resimti efectele acestei schimbari vor fi consumatorii, care vor cumpara carne de pui mai scumpa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri