Situatia economica din Romania a fost determinata si de reforma de la sfarsitul anului 2004, care a dus la cresterea deficitelor externe si a creat greutati in atingerea tintei de inflatie, a declarat ieri, analistul economic Daniel Daianu. In opinia fostului ministru de Finante, un alt element defavorizant pentru Romania este cresterea preturilor la energie care, spune Daianu, trebuie sa se apropie de ceea ce este considerat ca nivel normal pentru Uniunea Europeana, precum si cresterile salariale si efectele inundatiilor. Am avut cresteri de salarii pe care nu le putem vedea altfel decat ca fiind niste socuri, care au depasit dinamica productivitatii si acest lucru este usor de consemnat, mai ales in anul 2005, a adaugat Daianu. De asemenea, analistul considera ca si creditul de consum este o problema cu care ne vom confrunta in continuare.

Banii "capsunarilor" creeaza probleme BNR

O alta problema este legata de faptul ca intra bani multi in economia Romaniei, a mai spus analistul, exemplificand cu intrarile de bani provenite de la romanii care lucreaza in tari vest-europene. Acesti bani creeaza insa dificultati si Bancii Nationale a Romaniei in controlul lichiditatii masei monetare. Pe de alta parte, provoaca o apreciere a leului, iar pe de alta parte contribuie si ea la adancirea deficitelor externe, a mentionat Daianu.

In privinta tintei de inflatie de 5 la suta prognozata pentru 2006, Daianu considera ca este foarte greu de realizat. Potrivit statisticilor, inflatia a fost, in 2005, de 8,6 la suta, depasind tinta anuntata de BNR, iar cresterea economica a fost de circa 4,5 la suta, fata de 5,5 la suta, cat era prognozat. Contul curent a inregistrat in primele 11 luni un deficit de peste sase miliarde de euro. In privinta reluarii acordului stand- by cu FMI, Daianu este de parere ca nu este o urgenta. El trebuie privit strict din perspectiva utilitatii acestor negocieri, pentru ca programul economic al Romaniei, in perspectiva intrarii in Uniunea Europeana, sa fie bun pentru noi, sa avem politici sustenabile, sa se permita o crestere economica care sa nu fie insotita de deficite externe care mai tarziu sa franga procesul de crestere economica, sa putem continua dezinflatia. Acesta este interesul Romaniei si este si al UE, care are nevoie de o Romanie cu o economie cat mai performanta in interiorul Uniunii, a precizat Daianu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri