Investitiile necesare pentru eficientizarea sistemului centralizat de termoficare din Romania se ridica la cinci miliarde de euro in urmatorii zece ani, releva un studiu realizat de PwC.
Studiul arata ca in prezent se aloca anual doar 30 milioane de euro pentru retelele de termoficare.

Astfel, aproape 30% din energia termica produsa in Romania se pierde in sistem inainte sa ajunga la consumatori, nivel de peste trei ori mai mare comparativ cu alte state europene.

Din cauza acestor pierderi costul gigacaloriei este cu 20% mai mare, arata PwC.

De asemenea, subventiile acordate productiei energiei termice ajung la 500 milioane de euro anual, suma ce provine din bugetul public.

Una dintre cauzele pentru care operatorii de distributie a energiei termice nu investesc in reabilitarea conductelor este reprezentata de pierderile financiare ale acestora, precum si de gradul mare de indatorare, potrivit PwC.

"Sistemul centralizat de termoficare din Romania este foarte ineficient si se bazeaza in mare masura pe subventiile de stat pentru a asigura energie termica la costuri suportabile pentru populatie”, a declarat Bogdan Belciu (foto), Partener, Servicii de Consultanta pentru Management, PwC Romania, unul dintre autorii raportului.

Numarul de localitati bransate la sistemele centralizate de incalzire a scazut de trei ori in intervalul 1996-2011. In 1996-1997 erau bransate la sistem 308 localitati, iar in 2010-2011 numarul acestora a scazut la 100, dintre care 83 in mediul urban si 17 in mediul rural.

Bucurestiul este cel mai mare consumator de energie termica din tara, cu o pondere de 37% din total. Regiunea de Sud-Est consuma aproape 15%. Zona cu cel mai mic consum de energie termica este cea centrala, respectiv judetele Mures, Alba, Harghita, Brasov si Covasna, acoperind doar 4% din total.

Regiunile Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Vest si Sud consuma fiecare cate 9% din total, iar in regiunea Vest consumul ajunge la 10%.

Totodata, pierderile medii in retelele de distributie a energiei au crescut in ultimii sase ani, de la 23% in 2005 la 29% anul trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri