Estimarea facuta de un director din Banca Mondiala este optimista, pentru ca decalajul dintre noi si cei mai noi membri ai UE poate fi recuperat daca vom avea o crestere economica anuala de 8% in tot acest timp. Lucru putin probabil, mai ales ca tinta de crestere pe 2005, de 5,7%, a fost si ea ratata.

O crestere economica de 8% pe an ar permite Romaniei sa se apropie de nivelul de dezvoltare al celor zece noi membri ai Uniunii Europene, dar procesul ar putea dura pina la 15 ani, potrivit unei declaratii facute agentiei Mediafax de directorul Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si de Est, Anand Seth. Va mai dura 10-15 ani, chiar la un nivel de crestere de 8%, a spus Seth.

Potrivit unui studiu al Bancii Mondiale publicat in octombrie 2005, Romania ar trebui sa aiba o crestere economica anuala de 8% pentru a elimina saracia pina in 2015. Procent considerat tangibil de catre Seth avind acces la piata UE, angajati competitivi si instruiti si investitii straine.

El a explicat ca avansul produsului intern brut trebuie obtinut in contextul unei stabilitati macroeconomice. Oficialul Bancii Mondiale considera si ca sectorul privat va avea o contributie semnificativa la impulsionarea dezvoltarii, iar flexibilitatea pietei muncii si reducerea inflatiei se vor numara printre pirghiile fundamentale ce vor contribui la cresterea economica, esentiala pentru reducerea saraciei.

Procent putin probabil

S-au mai facut astfel de calcule, ,,The Economist spunea chiar ca ne trebuie 40 de ani pentru a ajunge la media Uniunii Europene. Este clar ca avem un decalaj fata de celelalte tari, care trebuie recuperat. Daca vor fi 8 ani, 12, 15, asta depinde de foarte multe variabile: cit vor creste ei, pe ce investitii straine mizeaza ei, pe ce investitii mizam noi, ne-a declarat analistul economic Ionut Popescu. Fostul ministru al Finantelor este insa, implicit, de acord ca si cei 15 ani sint o estimare optimista daca prognozele oficialului Bancii Mondiale sint corecte. O crestere economica medie de 8% mi se pare improbabila. Daca avem in fiecare an un 5,5%-6%, ar fi bine, crede Popescu.

De trei ori mai mici decit UE

Estimarea lui Seth este optimista si daca ne gindim ca, intr-un singur an, 2004 adica, Romania a inregistrat o crestere economica de 8%. Si nici estimarile oficiale se pare ca nu se mai adeveresc. Anul trecut, de exemplu, s-a inregistrat o rata de crestere de 4,2-4,5% (datele nu sint inca oficiale pentru intregul an), in conditiile in care estimarile erau de 5,7%. Iar aceste ratari de tinta se suprapun pe un decalaj major intre Romania si ultimele zece tari intrate in UE. PIB-ul (produsul intern brut) pe cap de locuitor al Romaniei, calculat in functie de paritatea puterii de cumparare, a fost, in 2005, de 8.300 de dolari.

Cel mai aproape de noi, din grupul celor zece, este Polonia, cu 12.700 de dolari. PIB-ul mediu pe cap de locuitor in toata Uniunea Europeana este de 28.100 de dolari. Deci de peste trei ori mai mare decit al Romaniei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri