Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumparare din Romania a scazut anul trecut la 45% din media Uniunii Europene (UE), de la 46% in 2009 si 47% in 2008, iar Romania se mentine astfel pe penultima pozitie in spatiul comunitar, inaintea Bulgariei, potrivit Eurostat.
In Bulgaria, PIB pe cap de locuitor a coborat anul trecut la 43%, dupa ce in 2009 a stagnat la 44%, scrie Mediafax.

Cel mai bogat stat din UE a ramas anul trecut Luxemburg, cu 283% media UE, urmat de Olanda (134%), Danemarca Irlanda si Austria (toate 125%). PIB-ul foarte ridicat pe cap de locuitor din Luxemburg este determinat, partial, de numarul mare de angajati provenind din alte state. In timp ce acestia contribuie la PIB, nu sunt luati in considerare la calcularea PIB pe cap de locuitor.

In zona euro PIB pe cap de locuitor se situa anul trecut la 108% din media UE.

Dintre statele din Europa Centrala si de Est membre UE, Slovenia a inregistrat cea mai buna evolutie, cu un PIB pe cap de locuitor de 87% din media UE, inaintea unor state precum Malta si Portugalia.

Ultimele noua pozitii din UE sunt ocupate de Cehia (80%), Slovacia (74%), Estonia (65%), Ungaria (64%), Polonia (62%), Lituania (58%), Letonia (52%), Romania si Bulgaria.

Totodata, doua state candidate la aderarea la UE, din patru incluse in raportul Eurostat, au PIB pe cap de locuitor mai mare decat Romania, respectiv Croatia (61%) si Turcia (48%), in timp ce in Muntenegru (40%) si Macedonia (35%) indicatorul este mai mic.

Paritatea puterii de cumparare este o moneda artificiala care elimina diferentele preturilor dintre state. O unitate a acestui indicator poate cumpara acelasi volum de bunuri si servicii in toate statele si permite o comparatie semnificativa a datelor economice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri