Sebastian Lazaroiu, care a fost numit de circa doua saptamani la conducerea ministerului Muncii, in locul lui Emil Boc, ce asigura interimatul dupa demisia lui Ioan Botis, pare sa fi preluat obiceiul premierului de a anunta, in fiecare saptamana, cate contracte noi de munca au fost incheiate de la inceputul lunii mai, cand a intrat in vigoare noul Cod al Muncii.
“La sfarsitul acestei saptamani voi primi datele de la Inspectia Muncii, iar ele vor arata, mai mult ca sigur, ca avem aproape 500.000 de contracte noi de munca incheiate de la intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii”, a spus Sebastian Lazaroiu, in cadrul unui eveniment organizat de Fundatia Crestin-Democrata, lansata anul trecut de Teodor Baconschi, ministrul de Externe.

De la preluarea interimatului ministerului Muncii, Emil Boc a prezentat saptamanal situatia contractelor de munca nou create dupa adoptarea noului Cod al Muncii. Cu cateva zile inainte de nominalizarea lui Sebastian Lazaroiu la functia de ministru al Muncii, premierul declara ca, in perioada mai - iunie, s-au incheiat mai mult de 353.000 de noi contracte de munca. Emil Boc nu a facut nicio referire legata de contractele de munca incetate sau desfiintate si nici la numarul efectiv de locuri de munca nou create.

Sebastian Lazaroiu nu a putut sa ofere presei niciun exemplu de angajator care a incheiat noi contracte de munca.

“Nu am apucat sa ma uit de date”, a precizat Lazaroiu.

Ministrul a precizat ca mare parte din contractele de munca incheiate de la inceputul lunii mai a aparut ca urmare a scoaterii la suprafata a locurilor de munca existente in economia subterana.

“Acest lucru este benefic atat pentru angajati, cat si pentru angajatori. Angajatii platesc niste contributii care-i vor ajuta in viitor, in vreme ce pentru angajatori exista beneficiul ca noul Cod al Muncii le da posibilitatea de a testa si de a cauta suficient de mult timp pentru a cauta forta de munca”, a subliniat ministrul Muncii.

Lazaroiu nu considera ca nivelul ratei somajului nu reprezinta o problema reala pentru piata fortei de munca.

Somajul inregistrat nu e fabulos. Suntem printre tarile cu cel mai redus somaj din Uniunea Europeana. Pentru noi ingrijorator este ca avea o rata de subocupare foarte mare si mult prea extinsa, precum si faptul ca avem o subutilizare a pietei fortei de munca”, a precizat Lazaroiu.

Rata somajului inregistrat, care este masurata lunar de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a inceput sa scada din aprilie 2010. Ultimele raportari ale ANOFM arata ca rata somajului s-a plasat la 5,41% in aprilie 2011, in scadere cu 0,51% fata de martie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri