In acest an vor fi disponibilizati, pe banda rulanta, 26.000 de angajati ai societatilor de stat ale caror politici financiare se afla sub monitorizare. Cele mai multe concedieri vor fi operate in societatile subordonate Ministerului Economiei si Comertului. Nici Ministerul Culturii nu scapa fara disponibilizari de personal
Societatile de stat ale caror politici financiare si de personal sunt monitorizate de Executiv vor disponibiliza 25.717 de angajati in acest an, in principal in primul trimestru, cele mai multe reduceri de personal urmand sa fie efectuate prin concedieri, a stabilit Guvernul. Executivul a aprobat obiectivele salariale trimestriale pe 2006 pentru societatile monitorizate, stabilind limite referitoare la fondul de salarii, numarul de personal si nivelul primelor. Conform documentului, la nivelul societatilor monitorizate se va inregistra in acest an o reducere efectiva de personal de 25. 717 posturi, dintre care 20.320 prin concedieri, 2.854 prin externalizari de activitati si 2.543 din cauze naturale si alte cauze.

MEC, cel mai afectat

Cele mai multe reduceri de personal, respectiv 14.435 posturi, vor fi operate in societatile subordonate Ministerului Economiei si Comertului (MEC), dintre care 10.918 prin concedieri efectuate in special in primele trei luni ale anului (3.700 persoane) si in ultimul trimestru (4.048 angajati). Pana la finele lunii martie, societatile subordonate MEC vor renunta la 2.470 de angajati prin externalizarea unor activitati. In subordinea MEC se afla 25 de intreprinderi monitorizate, printre care SN Lignitul Oltenia, Compania Nationala (CN) a Huilei Petrosani, CN Minvest Deva, CN a Uraniului Bucuresti, CN Metale Pretioase si Neferoase Remin, precum si Oltchim Ramnicu Valcea, Romaero SA Bucuresti, CN Romarm, Societatea Avioane Craiova. Alte intreprinderi monitorizate din portofoliul MEC sunt Termoelectrica, Transelectrica, Hidroelectrica, Electrica si Nuclearelectrica, precum si Transgaz si Romgaz Medias SA.

Disponibilizari in agricultura si la AVAS

Al doilea, ca numar de disponibilizari, a fost vizat Ministerul Agriculturii, iar acestea vor totaliza 8.753 de posturi, dintre care 7.048 posturi vor fi eliminate prin concedieri si doar 384 prin externalizari de activitati.
Alte reduceri de personal se vor opera la unitatile monitorizate din subordinea Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), in special prin externalizare de activitate. Astfel, din intreprinderile coordonate de AVAS vor fi reduse 2.316 posturi, dintre care 2.204 prin concedieri efectuate in principal in primul trimestru al anului. Totodata, reduceri de personal (190 posturi) vor fi inregistrate la nivelul societatilor subordonate Ministerului Culturii, prin concedieri (150 locuri) si cauze naturale.

Limita maxima totala de 4,55 miliarde lei

Pentru 2006, Guvernul a decis ca fondul de salarii aferent acestor societati sa nu depaseasca o limita maxima totala de 4,55 miliarde lei (circa 1,2 miliarde euro). Primele de vacanta, prima de Paste si alte bonusuri vor fi platite astfel incat, cumulat de la inceputul anului, sa reprezinte pe primele trei trimestre cel mult 65% din suma anuala corespunzatoare bonusurilor cuprinse in fondul de salarii aprobat. In fiecare trimestru, societatile vor retine o suma reprezentand 4% din fondul de salarii aferent perioadei respective, care se va utiliza numai cu avizul conducerii institutiei careia i se subordoneaza. Guvernul va urmari trimestrial modul in care conducatorii societatilor respecta politica salariala si de personal si va dispune ca drepturile banesti ale acestora sa fie diminuate daca limitele stabilite nu sunt respectate.

La mijlocul anului trecut, ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a precizat ca numarul de angajati disponibilizati si unitatile in care vor fi operate reducerile de personal vor fi stabilite de fiecare minister in parte, pentru unitatile pe care le coordoneaza, in functie de bugetul aflat la dispozitie. La finele anului trecut, in societatile monitorizate, 53 la numar, lucrau 287.114 angajati.

Piata a muncii imbatranita

Delegatia FMI aflata in Romania s-a intalnit cu liderii confederatiilor sindicale, fiind luate in discutie probleme legate de piata muncii, dar si asteptarile pe care partenerii sociali le au fata de reformele economice derulate de Guvern.

Potrivit unui comunicat al Blocului National Sindical (BNS), reprezentantii confederatiei au subliniat ca modul in care au fost construite pana acum politicile salariale a condus la demotivare si la o migrare masiva a fortei de munca tinere si bine pregatite. Acest fapt reprezinta un risc pentru Romania, intrucat o piata a muncii imbatranita si deprofesionalizata nu poate fi atractiva pentru investitorii pe termen mediu si lung. BNS a insistat si asupra necesitatii unor politici guvernamentale care sa creasca mobilitatile pe piata fortei de munca. Forta de munca trebuie sa fie atrasa si stimulata sa gaseasca oportunitati pe piata muncii in alte zone sau localitati, in functie de cerintele pietei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri