Preturile productiei industriale per total, piata interna si externa, au scazut in mai cu 0,3% comparativ cu aprilie, ca urmare a ieftinirilor din industria prelucratoare, dar au crescut cu 8% fata de luna corespunzatoare din anul 2010, potrivit datelor INS.
Dupa destinatie, preturile productiei industriale pentru piata interna s-au situat la acelasi nivel cu cele din luna anterioara, iar preturile productiei industriale pentru piata externa au inregistrat scaderi cu 1%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), preluat de Mediafax.

Pe sectiuni au fost observate scumpiri in industria extractiva (+0,4%), la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,2%) si la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,1%). Scaderi de preturi s-au inregistrat in industria prelucratoare (-0,4%).

Pe marile grupe industriale se constata cresteri de preturi in industria bunurilor de uz curent (+0,5%) si scaderi in industria bunurilor de folosinta indelungata (-1,5%), in industria energetica (-1,1%) si industria bunurilor de capital (-0,2%).

Comparativ cu aceeasi luna din 2010, in mai anul acesta s-au remarcat cresteri de preturi in toate sectoarele de activitate, respectiv de 8,9% in industria prelucratoare, de 8,5% la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, de 4,2% in industria extractiva si de 3,7% la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.

Pe marile grupe industriale, scumpiri semnificative au avut loc la produsele din industria bunurilor intermediare (+10,2%) si la cele din industria energetica (+8,7%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de capital (+3,7%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (-1,1%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri