Imbunatatirea ratingului de catre agentia de evaluare Fitch, care a readus Romania in categoria recomandata investitiilor, va avea un efect pozitiv nu doar asupra pretului la care Romania se va imprumuta, dar si asupra investitiilor straine directe, afirma secretarul de stat in MFP Bogdan Dragoi.
"Decizia Fitch reconfirma credibilitatea si increderea in Romania, care se va vedea si in pretul platit pentru finantare. Aceasta decizie repune Romania pe harta investitionala (...) Normal ca ne asteptam la o marja mai mica la urmatoarea emisiune externa, dar asta si pentru ca va exista o baza mai mare de investitori", a declarat Dragoi, potrivit Mediafax.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice a explicat ca foarte multi investitori mari sunt concentrati exclusiv pe plasamente in zonele investment grade, iar odata cu decizia Fitch acestia vor avea in vedere si investitiile in instrumente emise de Romania.

Agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit luni ratingul pentru credite pe termen lung in valuta al Romaniei de la "BB+" la "BBB-", cu perspectiva stabila, Romania revenind astfel in categoria statelor recomandate pentru investitii.

Calificativul pentru credite pe termen lung in lei a fost revizuit in urcare de la "BBB-" la "BBB", in timp ce plafonul de tara a fost imbunatatit de la "BBB" la "BBB+". Ratingul pentru credite pe termen scurt a fost revizuit in crestere de la "B" la "F3".

Dragoi spune ca imbunatatirea calificativului se va reflecta si in nivelul investitiilor straine directe, intrucat multe companii au politica asemanatoare institutiilor financiare si nu intra in tari cu rating sub investment grade.

"Deja s-a creat un trend in sensul imbunatatirii ratingului si la a treia agentie, avand in vedere ca Fitch recunoaste pentru prima data efectele masurilor de ajustare adoptate de autoritatile romane in ultimii doi ani", a adaugat Bogdan Dragoi.

Moody's era singura agentie care plasa Romania la rating recomandat pentru investitii, respectiv "Baa3", in timp ce Standard & Poor's a ramas singura dintre cele trei mari agentii care evalueaza Romania in categoria nerecomandata investitiilor, cu "BB+".

Fitch a retrogradat Romania in categoria statelor nerecomandate pentru investitii la sfarsitul anului 2008, in contextul crizei financiare globale. Agentia a revizuit atunci in scadere cu doua trepte ratingul Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, la "BB+", cu perspectiva negativa, temandu-se ca statul nu are capacitatea de a evita o criza severa.

"Imbunatatirea reflecta progresul Romaniei in recuperarea dupa efectele crizei financiare, evidenta intr-o reluare a cresterii economice, rezultate bune in zona exporturilor, reducerea deficitului de cont curent si a deficitului bugetar. Pe ansamblu, s-a inregistrat o imbunatatirte reala a situatiei de risc a Romaniei, corespunzatoare unei reveniri in categoria recomandata pentru investitii", a afirmat Ed Parker, seful diviziei Fitch pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

Recuperarea economica a Romaniei a inceput in prima parte a anului, cu o crestere de 1,6% in primul trimestru, dupa una din cele mai lungi recesiuni din Uniunea Europeana, noteaza Ficth. Recuperarea este sustinuta de cresterea solida a exporturilor, in timp ce contractia cererii interne a contribuit, de asemenea, la o corectie necesara a deficitului de cont curent.

Romania a atras in iunie 1,5 miliarde euro din vanzarea de obligatiuni pe cinci ani la un randament de 5,29%, prin prima emisiune a programului MTN (Medium Term Notes), care are o valoare maxima de 7 miliarde de euro in urmatorii trei ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri