Premierul Emil Boc le-a reprosat ministrilor ca nu si-au respectat angajamentele privind cresterea volumului de fonduri europene atrase, asumate inclusiv in sedinta de guvern la care a participat si presedintele Traian Basescu, si le-a cerut explicatii, solicitand si un raport in maxim o saptamana.
"Premierul le-a reprosat ministrilor ca nu si-au respectat angajamentele de crestere a volumului de fonduri europene atrase peste un anumit plafon, angajamente care au fost asumate de unii dintre membrii Cabinetului inclusiv in sedinta de guvern din luna iunie la care a participat si presedintele Traian Basescu. El a cerut explicatii, solicitand in acelasi timp ca, in maximum o saptamana, sa ii fie prezentat si un raport explicativ pe aceasta tema privind problemele care au impiedicat indeplinirea angajamentelor", au relatat surse participante la discutie, citate de Mediafax.

La discutii au participat ministrii Comunicatiilor, Administratiei si Internelor, Educatiei si Dezvoltarii Regionale, restul institutiilor fiind reprezentate la nivel de secretar de stat.

Numarul mare al secretarilor de stat l-a nemultumit pe premier, care a cerut inca de la inceputul discutiei ca persoanele care "nu au treaba" cu fondurile europene sa iasa din sala, au aratat sursele.

"Premierul a fost nemultumit de prezenta redusa a ministrilor la sedinta, in special din partea ministerelor care se confrunta cu probleme in absorbtia fondurilor europene, precum cel al Mediului", sustin sursele citate.

Potrivit acestora, datele analizate in cadrul reuniunii au indicat ca un nivel ridicat al absorbtiei fondurilor UE este inregistrat la Ministerul Dezvoltarii prin Programul Operational Regional, in timp ce performante mai reduse sunt sesizate la ministerele Mediului si Economiei.

Ministerul Mediului si Padurilor este pe locul al treilea in Cabinet din punct de vedere al sumelor de bani europeni atrase in primele sase luni ale anului, fiind devansat doar de Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Muncii, a declarat, marti, ministrul de resort, Laszlo Borbely, precizand ca nu este multumit.

Intr-un comunicat transmis de Guvern la finalul reuniunii comitetului interministerial privind absorbtia fondurilor europene se arata ca premierul a solicitat urgentarea transmiterii raspunsurilor la rapoartele preliminare emise de DG Regio (Directoratul General pentru Politica Regionala al Comisiei Europene-n.r.), in urma misiunilor de audit demarate la sfarsitul anului trecut.

"In acest context, premierul Emil Boc a cerut Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) sa preia initiativa in ceea ce priveste coordonarea pregatirii raspunsurilor la rapoartele de audit efectuate de Comisia Europeana cu privire la implementarea unor Programe Operationale. De asemenea, ACIS va avea responsabilitatea implementarii masurilor pentru imbunatatirea mecanismelor de verificare a achizitiilor publice referitoare la fondurile structurale", se afirma in comunicat.

Executivul mai informeaza ca, avand in vedere deficientele semnalate de reprezentantii Comisiei Europene, in urma misiunilor de audit efectuate cu privire la sistemul de management, verificare si control a fondurilor europene pe componenta legata de achizitiile publice, premierul a cerut "clarificarea rolului concret" pe care fiecare dintre structurile cu atributii de verificare trebuie sa il indeplineasca.

Presedintele Traian Basescu le-a cerut ministrilor, la o sedinta de guvern in luna iunie, sa se gandeasca daca mai pot face parte din Cabinet dupa prima jumatate a anului, in cazul in care datele care vor fi analizate pentru primul semestru vor indica un nivel redus al absorbtiei fondurilor UE si al investitiilor in domeniile pe care le gestioneaza.

El a aratat ca modul in care sunt realizate investitiile finantate inclusiv din fonduri UE ar trebui sa reprezinte principalul reper pentru ministri in a considera daca mai pot face parte dintr-un guvern.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri