Piata de insolventa din Romania are o valoare de circa 25 milioane euro si cuprinde 34.000 firme, potrivit Casei de Insolventa Transilvania, care sustine ca din cauza fondurilor reduse alocate de creditori si reticentei debitorilor de a lua finantari, in majoritatea cazurilor se ajunge la faliment.
Casa de Insolventa Transilvania (CITR) arata ca Adunarea Creditorilor aloca in medie circa 60 euro lunar unei companii aflate in procedura de insolventa, suma care nu include costurile de conservare a activelor debitorului, informeaza Mediafax.

Calculul are la baza estimari potrivit carora piata locala de insolventa se situeaza in jurul valorii de 25 milioane euro, iar in prezent 34.000 de companii se afla in proces de insolventa, se arata intr-un comunicat al CITR.

Aparitia crizei financiare si cresterea numarului procedurilor de insolventa aflate pe rolul instantelor au determinat din ce in ce mai multi specialisti ai dreptului sa se orienteze spre acest domeniu, iar in prezent Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa numara 3.153 de membri, conform sursei citate.

Fondurile alocate unei proceduri de insolventa sunt destinate acoperirii costurilor de conservare si administrare a activelor societatii aflate in insolventa si acoperirii cheltuielilor "de procedura".

"Nivelul scazut al fondurilor investite in proceduri de insolventa determina ca numarul procedurilor de reorganizare sa fie destul de redus fata de cel al falimentelor. Astfel, un procent de 96% din procedurile aflate pe rolul instantelor sunt proceduri de faliment. Valoarea scazuta a fondurilor implicate in finantarea societatilor aflate in insolventa si reticienta cu care se confrunta debitorii aflati in procedura pentru a accesa fonduri pentru finantarea activitatilor determina multi dintre debitori sa opteze pentru o procedura de faliment in detrimentul uneia de reorganizare", a declarat Andrei Cionca, managing partner CITR.

Potrivit CITR, factorii care determina cresterea fondurilor alocate procedurilor de insolventa sunt legati de complexitatea procedurilor deschise si de evolutia mediului economic in general. Astfel, in prezent, una dintre principalele probleme cu care se confrunta practicienii de profil este dificultatea valorificarii activelor societatilor aflate in aceasta procedura si scaderea cererii pentru activele imobiliare.

"In conditiile in care aceste tendinte ale pietei vor continua sa se mentina si in perioada urmatoare, costurile alocate pentru conservarea activelor in cauza si cele legate de expunerea pe piata a acestora vor continua sa creasca, majorand fondurile alocate procedurilor de insolventa", se spune in comunicat.

Alocarea fondurilor pentru investitii in active aflate in procedura de insolventa depinde foarte mult de evolutia mediului economic si de apetitul investitorilor pentru risc. In acest sens, conform CITR, cristalizarea unei practici unitare si profesionalizarea practicienilor in insolventa sunt de natura sa sporeasca increderea investitorilor in derularea unor astfel de proceduri.

De asemenea, recentele proceduri de reorganizare finalizate cu preluarea unor active de catre investitori in cadrul unor proceduri de insolventa contribuie la cresterea apetitului de a investi in societati in insolventa, conform reprezentantilor CITR.

"Cresterea fondurilor destinate finantarii activitatii societatilor aflate in proceduri de insolventa ar determina o parte a societatilor care in prezent se confrunta cu o criza a lichiditatilor sa apeleze cu incredere la procedura reorganizarii judiciare in vederea restructurarii societatilor. Lipsa de incredere si amanarea deschiderii procedurii insolventei au cel mai adesea drept consecinta deschiderea procedurii de insolventa foarte tarziu, cand reorganizarea activitatii nu mai este posibila sau este foarte dificila", a declarat Radu Lotrean, managing partner CITR.

CITR detine birouri in Bucuresti, Cluj, Alba Iulia, Arad, Brasov, Iasi, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Timisoara, si are in portofoliu companii precum Leonardo, Flanco, Diverta, Tiago Malls, Boom sau Fortus Iasi. CITR a gestionat pana in prezent aproximativ 500 de dosare de insolventa sau lichidare voluntara, la nivelul intregii tari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri