Costul vietii pentru locuitorii din Iasi, Cluj-Napoca si Timisoara este la fel de crescut ca cel din Capitala, chiar daca veniturile din marile orase de provincie sunt cu 30% mai mici, arata un studiu realizat de compania de consultanta A.T. Kearney.
In Bucuresti, venitul mediu net in 2010 a fost de 2.091 de lei pe luna, in vreme ce locuitorii din Iasi, Timisoara si Cluj au incasat in jur de 70% din aceasta valoare. Cu doar 1.013 lei venit mediu lunar, calarasenii au castigat jumatate fata de un bucurestean.

Proportiile nu se pastreaza si in cazul costului vietii, astfel ca orasele Iasi, Cluj-Napoca si Timisoara sunt aproape la fel de scumpe ca si Bucurestiul. Viata in Iasi este cu 2,8% mai ieftina si cu 5,7% in Cluj-Napoca, iar cele mai mici costuri ale vietii s-au inregistrat in Zalau (cu 14% mai putin fata de Bucuresti) si in Ploiesti (cu 12% sub Capitala).

Diferentele dintre costul vietii rezida in cosul de consum mediu si cantitatea diferitelor componente ale acestuia. De exemplu, alimentele par sa aiba cea mai mare parte din totalul cheltuielilor, cu aproape 35% din total, iar utilitatilor le revine o proportie de 17%. Acestea indica faptul ca diferentele intre preturilor la alimente din diferite regiuni au un impact major asupra indexurilor finale, se mai arata in studiu.

Astfel, fata de Bucuresti, alimentele costa cu pana la 6% mai mult in Zalau si Calarasi, respectiv cu 5% in Iasi. Pe de alta parte, in Timisoara si Cluj ele sunt mai ieftine cu 4,7%, respectiv 7,2%.

In privinta preturilor la utilitati (gaze, electricitate, apa), servicii de telecomunicatii, bauturi alcoolice si tigari, preturile sunt similare in toate cele sapte orase. Pe de alta parte, mesele la restaurant si bar, precum si sederea la hotel sunt mai ieftine in provincie fata de Bucuresti cu pana la 40%.

Pe ce cheltuie romanii cei mai multi bani:

- alimente si bauturi: peste 34,9%
- utilitati: 17,2%
- alcool si tigari: 8%
- imbracaminte: 7,4%
- transport: 7%
- telecomunicatii: 5,8%
- activitati de relaxare si culturale: 5,1%
- mobila si intretinerea casei: 5,1%
- diferite bunuri si servicii: 3,5%
- sanatate: 3,2%
- restaurante, baruri si hoteluri: 1,8%
- educatie: 0,9%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri