Companiile mari sunt cele care pot face greseli mai des si, prin urmare, pot declansa supararea Consiliului Concurentei (CC), institutie care a anunta ca este pregatita sa darame cartelurile ce fixeaza preturile, potrivit declaratiilor lui Valentin Mircea, membru al plenului CC.
Consiliul Concurentei nu va mai avea mila fata de cartelurile care fixeaza preturile in Romania si va infiinta, cu sprijinul Bancii Mondiale, o divizie specializata care sa investigheze aceste cazuri. Avertizarea a fost facuta de catre Valentin Mircea, membru al plenului Consiliului Concurentei.

El a mai declarat: “Economia romaneasca cu greu ar putea fi descrisa ca fiind o economie concurentiala”.

“In privinta acelor carteluri pe fixare de pret, Consiliul Concurentei nu va avea nicio mila. Vom infinta o divizie speciala cu Banca Mondiala si avem abitia sa demontam cat mai multe din cele care exista pe piata”, a spus Mircea, in cadrul unei conferinte realizate ieri, zi in care a intrat in vigoare noua lege a concurentei.

Oficialul CC a mai precizat ca marile companii sunt cele care pot face greseli mai des si le-a indemnat sa fie atente sa nu faca abuz de pozitie dominanta. “Companiile care au ajuns sa zicem la peste 40% din pietele pe care sunt trebuie sa fie atente”, a subliniat Valentin Mircea.

O investigatie importanta pe aceasta tema este derulata pe piata de telecomunicatii. Consiliul Concurentei a amendat Orange Romania si Vodafone Romania cu 63 milioane de euro la inceputul acestui an, pentru abuz de pozitie dominanta. Orange a fost amendata cu 34,8 milioane de euro, iar Vodafone cu 28,3 milioane de euro.

Cei doi operatori amendati s-au opus vehement deciziei Consiliului Concurentei si au contestat hotararea in justitie.

Curtea de Apel Bucuresti a decis suspendarea deciziei din februarie 2011 prin care Consiliul Concurentei amenda operatorii de telefonie mobila Orange si Vodafone cu o amenda record, de 63 milioane de euro, pentru abuz de pozitie dominanta. Suspendarea este valabila pana la solutionarea irevocabila a cauzei de fond, potrivit informatiilor Curtii de Apel.

Noua lege a concurentei a fost publicata in Monitorul Oficial, dupa ce saptamana trecuta a fost promulgata de presedintele Traian Basescu.

Cele mai importante modificari din lege sunt legate de concertarile economice, amenzile aplicate, interzicerea de catre Guvern a preluarilor daca CSAT vede riscuri pentru siguranta nationala, precum si cercetarea de catre Parchet a infractiunilor privind conurenta fara sesizare de la Consiliul Concurentei.

Bogdan Chiritoiu, presedintele CC, sustine ca noua lege a concurentei va ajuta Consiliul sa finalizeze mai rapid investigatiile.

In plus, potrivit modificarilor, daca o firma recunoaste, in mod expres, savarsirea unei fapte anticoncurentiale, iar acolo unde este cazul propune remedii care conduc la inlaturarea faptei, aceasta va fi retinuta ca si ciscumstanta atenuanta speciala sub forma colaborarii si va conduce la diminuarea amenzii.

Amenzile acordate companiilor ce recunosc ca au savarsit practici neconcurentiale pot fi mai reduse cu 10-30% din nivelul de baza.

Alexandra Gatej, presedintele Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham Romania) a salutat modificarile aduse la legea concurentei, precizand ca era timpul ca acestea sa fie realizate, desi "Consiliul Concurentei a dormit multi ani de zile in Romania".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri