Premierul Boc a cerut ministrilor si sefilor autoritatilor de management sa aplice corectii financiare in proiectele UE pentru care sunt incalcate normele achizitiilor sau sunt intarziate nejustificat, solicitand totodata si ca numele sefilor responsabili din aceste autoritati sa fie indicat public, potrivit Mediafax.

El i-a atentionat pe membrii Guvernului, in sedinta de miercuri, ca Romania va pierde bani europeni daca aceste corectii nu sunt facute de catre autoritatile de la Bucuresti, ci de catre oficialii Comisiei Europene.

Premierul a solicitat astfel ca in cazul proiectelor UE pentru care exista indicii clare de incalcare a legislatiei achizitiilor publice sau de intarzieri nejustificate sa fie aplicate corectii financiare cuprinse intre 1% si 100% din suma de restituit, in functie de gravitatea situatiei.

"Rugamintea si solicitarea expresa este faceti publice si numele celor care conduc autoritatile de management din ministere, pentru ca eu tot trag la raspundere ministrii, dar in fapt cei care trebuie sa propuna si sa ia decizii sunt cei care conduc autoritatile de management. Ori ei trebuie sa stie ca au o responsabilitate fata de aceasta tara, iar numele lor trebuie sa fie public. Asa cum intr-o sentinta judecatoreasca avem un judecator care da o sentinta, si la unul care coordoneaza o autoritate de management de la un minister trebuie sa fie o persoana cunoscuta, invocata si care trebuie sa aiba si o responsabilitate publica in raport cu ceea ce inseamna derularea fondurilor europene", a adaugat Boc.

Agentia de stiri a anuntat, la inceputul lunii iulie, ca statul va rambursa cheltuielile firmelor la derularea unui proiect cu fonduri UE doar dupa ce va verifica modul in care contractele de achizitii au fost atribuite si va taia intre 2%-100% din suma de restituit daca descopera nereguli, ceea ce impinge cu pana la sase luni data de returnare a banilor.

Astfel, pentru un contract atribuit fara respectarea cerintelor de publicitate sau suplimentat prin acte aditionale cu o valoare cumulata ce depaseste limita legala a achizitiilor publice, statul nu va mai rambursa firmei niciun ban, corectia financiara acoperind integral suma ceruta spre rambursare.

Pentru un contract suplimentat prin acte aditionale incheiate fara respectarea legislatiei nationale si comunitare privind achizitiile publice, statul nu va rambursa firmei niciun ban daca valoarea totala a acestor acte depaseste limita legala sau va reduce cu pana la 25% suma ceruta spre rambursare daca valoarea actelor aditionale nu depaseste limita legala a achizitiilor publice.

Pentru reducerea obiectului contractului fara diminuarea proportionala a valorii contractului, corectia financiara va reprezenta suma corespunzatoare reducerii obiectului contractului plus 25% din valoarea finala a obiectului contractului. Rata reducerii de 25% poate fi diminuata numai in cazuri justificate.

Pentru aplicarea necorespunzatore a unor elemente auxiliare procedurii de atribuire, precum publicarea anuntului de atribuire a contractului, suma de restituit va fi diminuata cu 2%, 5% sau 10%, in functie de gravitatea neregulii si caracterul repetitiv al acesteia. Daca acest tip de neregula este doar de natura formala, fara un potential impact financiar, nu va fi aplica nici o reducere.

Toate aceste sanctiuni sunt valabile in cazul contractelor a caror valoare este egala sau mai mare decat plafonul stabilit in legislatia na?ionala privind achizitiile publice pentru care exista obligatia publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Conform legii, toate licitatiile publice pentru contracte de lucrari in valoare minima de 4,85 milioane euro si contracte de servicii in valoare de cel putin 193.000 euro trebuie publicate in Jurnalul UE.

In cazul contractelor a caror valoare este sub acest plafon, corectia financiara pentru nerespectarea cerintelor privind asigurarea unui grad adecvat de publicitate si transparenta a procedurii de atribuire sau pentru acte aditionale incheiate fara competitie si in absenta unei urgente va reprezenta 25% din suma de restituit.

In acelasi timp, pentru aplicarea unor criterii de calificare si selectie care impiedica ofertanti potentiali sa participe, precum obligatia de a avea deja o reprezentanta in tara sau in regiune sau stabilirea unor standarde tehnice prea specifice care favorizeaza un singur operator, pentru incalcarea principiului tratamentului egal, suma de rambursat va fi redusa cu 10%. In aceste cazuri, rata reducerii poate fi insa diminuata la 5%, in functie de gravitate.

Termenul maxim de efectuare a verificarii si de emitere a proceselor verbale de constatare a neregulilor si de stabilire a creantelor bugetare este de 90 zile de la data finalizarii activitatii de organizare a verificarii. In cazul in care activitatea de verificare vizeaza mai multi beneficiari si/sau intreaga perioada in care pot fi luate masuri de recuperare a creantelor, precum si in cazuri justificate in care este necesara colaborarea cu alte institutii, termenul de finalizare a activitatii de verificare poate fi prelungit, dar nu mai mult de 90 zile.
Calculand aceste termene, rezulta ca procedura de restituire a banilor poate fi impinsa cu pana la sase luni.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri