Romania are in 2011 un an agricol bun, cu o productie la ha peste media ultimilor cinci ani pentru majoritatea culturilor, iar graul, orzul si cartoful depasesc cu mult randamentul de anul trecut, potrivit unui raport MARS Bulletin al Joint Research Centre din cadrul Comisiei Europene.
Astfel, datorita conditiilor meteorologice favorabile din majoritatea regiunilor si vremii uscate din iulie, productia medie de grau va fi de 3,46 tone pe hectar, cu 23,5% mai mult ca anul trecut si cu 33,9% peste media ultimilor cinci ani, scrie Mediafax.

Temperaturile au fost apropiate de normal in majoritatea regiunilor Romaniei, cu exceptia unor zone din Vest, unde au depasit cu 1-2 grade valorile normale. Distributia precipitatiilor a fost de asemenea buna, dar au ramas sub medie in Vest, iar vremea neobisnuit de calduroasa din iulie a afectat intr-o oarecare masura culturile de primavara, se spune in studiu.

In cazul porumbului, productia la hectar va fi de 3,86 tone, cu 5% mai mica decat anul trecut, insa cu 20,6% peste media ultimilor cinci ani, estimeaza institutul.

La cartofi, productia va fi de 15,12 tone la hectar, in crestere cu 12,4% fata de nivelul din 2010, respectiv cu 5,4% peste media multianuala.

Orzul de primavara va da un randament de 2,06 tone pe hectar, in urcare cu 17,3% fata de 2010 si cu 12,9% peste media ultimilor cinci ani, in timp ce productia de orz de toamna va fi de 3,13 tone la hectar, cu 8,4% mai mult ca anul trecut, dar cu 17,9% peste nivelul mediu din ultimii cinci ani.

Productia de rapita va fi de 1,79 tone pe hectar in acest an, nivel similar cu cel de anul trecut, dar cu 18,4% mai mare fata de media ultimilor cinci ani.

Culturile de floarea soarelui vor avea in acest an un randament cu 2,4% mai redus decat in 2010, de 1,52 tone la hectar, cu 15% peste media perioadei 2006-2010.

Si sfecla de zahar va avea un randament mai redus decat anul trecut, de 37,5 tone pe hectar, in scadere cu 2,2%, insa va depasi cu 12,8% media ultimilor cinci ani.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in Romania sunt inregistrate 3,85 milioane de exploatatii agricole, cu 600.000 mai putin comparativ cu 2002. Din totalul exploatatiilor, doar 31.000 au personalitate juridica.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat recent, la conferinta Mediafax Talks about Agriculture, ca suprafata arabila a Romaniei a scazut in ultimii opt ani cu aproximativ un milion de hectare, de la 9,5 milioane de hectare la 8,4-8,6 milioane de hectare.

Romania a produs anul trecut 16,5 milioane tone de cereale, din care 5,6 milioane tone de grau si 9,1 milioane de tone de porumb.

Potrivit ministrului Tabara, cel putin un milion de tone de cereale nu figureaza in statistici intrucat reprezinta autoconsum.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri