Noua cota de 10% pentru prefinantarea contractelor UE, mai redusa decat cea acordata pana in prezent, este suficienta pentru gestionarea financiara a unui proiect de catre un beneficiar riguros, diminuarea fiind impusa de nivelul scazut al cererilor de rambursare a cheltuielilor, sustine seful ACIS, citat de Mediafax.
Plafonul in limita caruia statul asigura prefinantarea proiectelor cu fonduri UE a fost redus drastic, de la 30% la maximum 10% din valoarea contractului, iar firmele care nu transmit autoritatilor documentatia de rambursare in cel mult patru luni vor fi obligate sa restituie integral banii.

"Cota de 10%, nou stabilita, desi este mai redusa decat cea acordata pana in prezent, este suficienta pentru a asigura corespunzator gestiunea financiara a implementarii proiectului in conditiile in care beneficiarul asigura o riguroasa corelare a activitatilor proiectului cu depunerile la autoritatile de management a cererilor de rambursare a cheltuielilor. Aceasta modificare legislativa s-a dovedit a fi necesara in conditiile in care prefinantarea acordata initial in procent de 30-40% nu a generat, din partea beneficiarilor, un volum suficient de cereri de rambursare a cheltuielilor efectuate in proiecte, pentru a permite derularea unui flux financiar coerent al sumelor primite in acest scop de la Uniunea Europeana", a declarat seful Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale(ACIS), secretarul de stat Catalin Vatafu.

El arata ca, in contextul lipsei de lichiditati din cauza crizei economice, Guvernul a decis, in 2009, majorarea procentului de prefinantare de la 15% la 30%, dar, din pacate, o mare parte dintre beneficiari nu s-au folosit de aceasta oportunitate pentru a demara si implementa eficient proiectele.

Ca urmare a acestei stari de fapt, o importanta suma acordata beneficiarilor prin prefinantari a ramas neutilizata, avand drept consecinta diminuarea resurselor financiare aflate la dispozitia autoritatilor de management pentru sustinerea de noi proiecte.

ACIS considera ca, prin aplicarea noilor reguli, autoritatile de management vor avea la dispozitie cadrul legal pentru a "impulsiona" beneficiarii acestor proiecte sa demareze implementarea si sa transmita cu operativitate cereri de rambursare a cheltuielilor efectuate.

Pana in prezent, Comisia Europeana aloca 15% ca avans pentru prefinantarea proiectelor, iar Guvernul acoperea diferenta pana la 30% din valoarea contractului.

Plafonul in limita caruia statul asigura prefinantarea proiectelor pentru care sunt alocate fonduri UE a fost ridicat de Guvern, in mai 2009, de la 20% la 30% din valoarea contractului, premierul Emil Boc anuntand atunci ca banii vor fi alocati doar daca licitatiile sunt organizate la termen si permit inceperea lucrarilor.

Ulterior, in februarie 2010, premierul spunea primarilor ca Guvernul va cauta solutii pentru a majora acest plafon, de la 30% din valoarea contractului la un nivel stabilit in raport cu resursele financiare.

Multe dintre firmele care contracteaza insa prefinantarea nu mai trimit ulterior facturile aferente cheltuielilor astfel incat ministerele sa transmita la randul lor actele de decont la Bruxelles, iar Comisia Europeana nu mai elibereaza alti bani comunitari pana cand aceste deconturi nu sunt inchise.

Potrivit noului sistem decis recent de autoritati, prefinantarea va fi acordata in cota de maximum 10% din valoarea eligibila a proiectului, in cel putin doua transe, cu exceptia proiectelor majore, pentru care cota de prefinantare poate fi de maximum 20% (fata de 40% in prezent).

Prima transa de prefinantare va reprezenta cel mult 5% din valoarea eligibila a proiectului (fata de 15% in prezent), iar urmatoarele transe vor fi acordate numai dupa ce cheltuielile efectuate sunt autorizate in cuantum de minimum 60% (fata de 40% in prezent) din valoarea cumulata a transelor anterioare de prefinantare.

In acelasi timp insa, firmele vor fi obligate sa restituie intreaga suma astfel contractata daca intr-un interval de cel mult patru luni nu transmit autoritatilor documentatia de rambursare. Astfel, autorita?ile de management au obligatia recuperarii integrale a prefinantarii acordate in cazul proiectelor pentru care beneficiarii nu transmit nicio cerere de rambursare in termen de maximum patru luni de la primirea acesteia.

In cazul proiectelor pentru care beneficiarii nu transmit in termen de maximum sase luni de la primirea primei transe de prefinantare cereri de rambursare in cuantum de minimum 20% din valoarea prefinantarii acordate, autoritatile de management au obligatia recuperarii prefinantarii neutilizate.

Surse oficiale declarasera anterior ca Guvernul ia in calcul reducerea la jumatate a plafonului in limita caruia statul asigura prefinantarea proiectelor pentru care sunt alocate fonduri UE, de la 30% la maximum 15% din valoarea contractului, dupa ce a constatat ca multe dintre firmele care contracteaza banii nu mai trimit acte de decont.

Surse citate au declarat ca in prezent exista prefinantari in valoare de doua miliarde lei alocate pentru diverse proiecte pentru care nu a fost primita nicio cerere de rambursare.
"Daca nu s-au primit cereri de rambursare, inseamna ca acei bani nu sunt folositi. De acum inainte, autoritatile de management, care se plangeau ca nu au temei legal pentru a lua banii inapoi, vor avea obligatia sa retraga fondurile nefolosite, pentru a le directiona spre proiectele altor beneficiari", au aratat acestea.

Rambursarile platite Romaniei de catre Comisia Europeana pentru proiectele finantate din fonduri comunitare insumau, la 24 iunie 2011, circa 650 milioane de euro, respectiv aproximativ 3% din totalul celor 20 miliarde de euro alocate pentru perioada 2007-2013, potrivit datelor prezentate de seful Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), Catalin Vatafu, consilier de stat al premierului Boc, la o masa rotunda privind fondurile europene organizata de BCR si MEDIAFAX la finele lunii iunie.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri