Constructia oleoductului ar putea incepe in 2007

Romania ar putea incasa anual intre 600 milioane si un miliard de dolari din taxele de tranzit al oleoductului care va lega Portul Constanta de localitatea Trieste (Italia). Potrivit secretarului de stat din Ministerul Economiei, Eugen Tapu, constructia conductei ar putea incepe, cel mai devreme, in anul 2007. Demararea proiectului depinde de data semnarii unui acord guvernamental intre tarile care sunt interesate de realizarea obiectivului: Romania, Serbia si Muntenegru, Croatia, Italia si Slovenia. Conducta de petrol, cu o lungime totala de 1.360 kilometri, va porni din Portul Constanta si va trece prin Serbia si Muntenegru, inainte de a ajunge in Croatia. Traseul conductei va continua pana la Trieste, unde se va conecta la sistemul Trans Alpine Pipeline - TAP, care aprovizioneaza Austria si Germania. O alta bifurcatie va asigura transportul catre Venetia, urmand sa alimenteze rafinariile din nordul Italiei. "Oleoductul va facilita transportul titeiului dinspre Marea Neagra catre piata europeana, urmand sa aiba o capacitate anuala de pana la 112 milioane tone de petrol", a declarat Tapu.

Statele interesate urmeaza sa constituie o companie de proiect ce va superviza executarea studiilor de fezabilitate pentru tarile implicate, cu exceptia Romaniei - care a parcurs deja aceasta etapa. De asemenea, compania de proiect va fi imputernicita sa gaseasca si sursele de finantare si investitorii interesati de participarea la constructia oleoductului. Potrivit reprezentantilor MEC, statele participante ar putea detine o cota de 45% din actiunile companiei respective, in timp ce investitorii vor controla restul capitalului social. Printre companiile interesate se numara Chevron Texaco, British Petroleum, OMV, precum si International Financial Corporation. "Traseul oleoductului a fost astfel stabilit incat sa nu fie necesara deplasarea unor cladiri sau a unor comunitati, intreaga conducta urmand sa fie ingropata", a mai aratat reprezentantul MEC.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri