Comisia Europeana (CE) a adoptat, joi, decizia prin care aproba solicitarea Spaniei de a restrictiona accesul lucratorilor romani pe piata fortei de munca pana la data de 31 decembrie 2012, anunta Mediafax.
"Ca urmare a unei cereri din partea autoritatilor spaniole din data de 28 iulie 2011, Comisia Europeana a aprobat cererea Spaniei de a restrictiona piata fortei de munca pentru lucratorii romani pana la 31 decembrie 2012, ca urmare a unor perturbari grave pe piata fortei de munca. Spania a fost puternic lovita de criza. O scadere fara precedent a PIB-ului (-3,9 % intre 2008 si 2010) a condus la cel mai ridicat nivel al somajului din UE, de peste 20% incepand cu luna mai 2010. Cresterea continua a numarului rezidentilor romani in Spania si nivelul ridicat al somajului acestora au avut un impact asupra capacitatii Spaniei de a absorbi noi fluxuri de lucratori", informeaza ec.europa.eu.

László Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, insista asupra faptului ca: "Aceasta decizie a fost luata din cauza situatiei foarte specifice a ocuparii fortei de munca in Spania. Ca regula generala, sunt convins ca restrictionarea liberei circulatii a lucratorilor europeni nu constituie abordarea adecvata a unui nivel ridicat al somajului. Ar trebui mai degraba sa ne concentram pe crearea de noi oportunitati de locuri de munca".

Inca de la inceput, spune oficialul, Spania a avut in permanenta o politica foarte deschisa fata de lucratorii din alte tari, inclusiv fata de cei din noile state membre, fapt pe care Comisia l-a apreciat dintotdeauna.

"Cu toate acestea, Comisia intelege motivul pentru care, in acest moment, din cauza situatiei dramatice a ocuparii fortei de munca si a contextului financiar foarte complex, autoritatile spaniole doresc sa se distanteze de principiul liberei circulatii totale. Solicitarea spaniola este sustinuta prin elemente de proba concrete, Tratatul de Aderare permitand reinstituirea de masuri restrictive temporare in astfel de cazuri. . Prin punerea in practica a acestor modificari, Spania inca ar ramane mai deschisa pentru lucratorii din noile state membre decat unele din celelalte state membre. Cu toate acestea, sper ca acest demers va fi limitat, pe cat posibil, in timp si ca atitudinea in general pozitiva fata de libera circulatie in Europa va continua sa prevaleze. Voi continua sa incurajez Spania sa isi reformeze piata fortei de munca si sa imbunatateasca sansele de angajare pentru tineri si, de asemenea, solicit eforturi mai mari pentru a spori posibilitatile de ocupare a fortei de munca din Romania. Ambele tari trebuie sa foloseasca mai bine fondurile structurale ale UE pentru a crea locuri de munca intr-o maniera mai eficienta. Acest lucru este necesar pentru a ameliora pe termen lung situatia ocuparii fortei de munca", a mai declarat László.

In decizia de joi, Comisia Europeana autorizeaza Spania sa instituie pentru romani restrictii temporare privind accesul acestora la piata fortei de munca din Spania, pana la 31 decembrie 2012. Aceste restrictii se vor aplica activitatilor din toate sectoarele si regiunile. Cu toate acestea, restrictiile nu afecteaza pe cetatenii romani care sunt deja activi pe piata fortei de munca din Spania.

Aceste restrictii temporare sunt autorizate de Comisia Europeana in contextul actual al situatiei economice din Spania. ?ara se confrunta cu perturbari grave ale pietei fortei de munca, caracterizate de nivelul cel mai ridicat al somajului din UE (21 % in iunie 2011, in comparatie cu media de 9,4 % in UE si de 9,9 % in zona euro) si cu o redresare economica lenta (o crestere a PIB-ului in primul trimestru al anului 2011 de doar 0,3 % in raport cu trimestrul anterior, fata de 0,8 % in UE si zona euro pentru aceeasi perioada).

Mai mult, analiza efectuata de Comisie a stabilit ca cetatenii romani care traiesc in Spania sunt puternic afectati de somaj, 30 % dintre acestia fiind someri. 191 400 de cetateni romani care au lucrat in Spania au fost someri in primul trimestru al anului 2011, acesta fiind numarul de someri cel mai ridicat dupa cel al resortisantilor spanioli. Cu trei ani mai inainte, acest numar a fost de numai 80.100.

In aceeasi perioada de timp, numarul angajatilor romani a scazut cu aproape 24 %. In ciuda unei diminuari a numarului resortisantilor romani care au venit sa lucreze in Spania in ultimii ani, afluxul ramane la un nivel ridicat, probabil din cauza recesiunii economice. Numarul resortisantilor romani cu resedinta permanenta in Spania a crescut de la 388 000 la 1 ianuarie 2006 la 823 000 la 1 ianuarie 2010.

Din moment ce Spania si-a deschis piata fortei de munca pentru toti cetatenii UE, orice restrictie a liberei circulatii a lucratorilor constituie o derogare si nu poate fi decat temporara. Comisia Europeana va monitoriza indeaproape situatia si va avea posibilitatea de a modifica sau revoca decizia oricand va considera acest lucru necesar.

In general, libera circulatie a lucratorilor a avut un impact economic pozitiv la nivel european si a condus la crestere economica in tarile destinatare. Estimari recente sugereaza ca, intre anii 2004 si 2009, impactul pe termen lung al fluxurilor de populatie asupra PIB-ului UE-15 s-a concretizat printr-un supliment de 0,9 %.

Comisia Europeana va informa mai departe Consiliul cu privire la decizia sa si orice stat membru poate solicita Consiliului sa modifice sau sa anuleze decizia Comisiei privind suspendarea legislatiei UE in termen de doua saptamani.

Actul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana din 2005 prevede dispozitii tranzitorii pentru libera circulatie a persoanelor. Aceasta implica faptul ca libera circulatie a lucratorilor poate fi amanata pentru o perioada de maxim sapte ani (pana la 31 decembrie 2013). Aceasta perioada este impartita in trei faze distincte. Faza actuala, care este cea de-a doua faza, a inceput la 1 ianuarie 2009 si se va incheia la 31 decembrie 2011.

Spania a liberalizat deja accesul la piata fortei de munca pentru lucratorii romani si membrii de familiei acestora, de la inceputul celei de-a doua faze, la 1 ianuarie 2009. Prin urmare, Spania nu poate decat sa restrictioneze accesul lucratorilor din Romania prin invocarea asa-numitei „clauze de salvgardare”.

Clauza de salvgardare acorda unui stat membru posibilitatea de a reinstitui restrictii privind accesul la piata muncii, in cazul in care acesta se confrunta cu perturbari grave ale pietei muncii sau anticipeaza asemenea situatii Spania a invocat "clauza de salvgardare" intr-o scrisoare adresata Comisiei Europene la data de 28 iulie 2011. Este pentru prima oara cand "clauza de salvgardare" a fost invocata in domeniul liberei circulatii a lucratorilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri