Economia Romaniei a avansat usor in T2, cu doar 0,2%, fata de trimestrul anterior, in contextul in care suntem dependenti de cererea externa, care a scazut odata cu incetinirea ritmului de crestere in toata Europa, pe fondul epuizarii stimulilor fiscali.

Potrivit economistului Daniel Daianu, incetinirea motorului economic in Romania era fireasca, in contextul in care suntem o tara mica si depindem foarte mult de cererea externa.

“Nu era credibil sa creasca exporturile cu 20-30%. Economia noastra fiind si mult mai mica decat altele din UE era firesc sa nu depinda atat de mult de cererea interna, cat de cea externa", a declarat Daniel Daianu pentru wall-street.ro.

Astfel, in conditiile in care economia europeana si-a epuizat forta propulsoare, iar restabilirea increderii investitorilor si a consumatorilor intarzie, nici Romania nu putea sa mearga mai bine.

In plus, economistul sustine ca Romania nu a reusit sa se foloseasca de absorbtia fondurilor europene, care daca era mai viguroasa putea sa reprezinte un proces investitional care sa compenseze ceea ce rezulta din consolidarea fiscala.

"Daca am absorbi mai multe fonduri europene si am avea si o colectare a taxelor mult superioara am putea sa mentinem cheltuielile publice la un nivel, in conditiile in care diminuam deficitul bugetar”, explica Daianu.

Economia Romaniei a crescut cu 0,2% in trimestrul doi al acestui an, in serie ajustata sezonier, comparativ cu primele trei luni, dar ritmul anual de crestere s-a temperat usor, la 1,4% in serie bruta, potrivit datelor transmise de Statistica.

"In semestrul I 2011, Produsul intern brut a crescut comparativ cu semestrul I 2010 cu 1,6%, pe serie bruta si cu 0,3% pe serie ajustata sezonier", se arata in comunicatul Institutului National de Statistica (INS).

Avansul PIB-ului din T2 s-a apropiat de asteptarile autoritatilor, care anticipasera o incetinire a productiei industriale si a exporturilor.

Premierul Emil Boc declarase recent ca incetinirea productiei industriale si a exporturilor ar putea sa cantareasca greu in evolutia economiei in T2, motiv pentru care va fi nevoie de "maximizarea" investitiilor si lucrarilor in trimestrul trei.

Pentru trimestrul doi, autoritatile mizau pe o crestere de 0,3%-0,4% fata de trimestrul anterior, dar ulterior au ajustat aceasta estimare la 0,2-0,3%.

Datele INS sunt in ton cu estimarile analistilor. O analiza wall-street.ro a aratat ca, potrivit analistilor, economia Romaniei a crescut usor in trimestrul doi al acestui an, cu pana la 0,5% fata de trimestrul anterior, in contextul in care productia industriala a incetinit, iar restul sectoarelor economice nu au contribuit foarte mult la accelerarea motorului economic.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri