Nivelul contributiilor sociale de pe plan local este mare, dar Romania nu isi permite sa le reduca in contextul actualelor turbulente economice international, admite René Schöb, partener al companiei de consultanta fiscala, financiara si audit Leitner Leitner. Guvernul a amanat recent reducerea contributiilor sociale pentru angajatori pana la "momentul optim".
Daca problema datoriilor suverane nu se rezolva sau macar linisteste si daca Statele Unite ale Americii nu repornesc cresterea economica, atunci si Romania ar putea sa fie afectata, a mentionat René Schöb, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

„Nimeni nu stie clar ce se intampla cu economiile din lume. Este doar emotional ceea ce vedem pe burse si piete. Problema Romaniei este ca pe vremea primului val al crizei nu a ajuns la o baza solida pentru a putea rezista la un noul val de criza. Spre exemplu, agricultura, in starea de acum, nu poate sa salveze Romania, desi are un potential foarte mare”, a declarat partenerul LeitnerLeitner.

El este de parere ca nu vor fi luate „decizii fiscale dramatice” in urmaroare luni, mai ales in contextul in care urmeaza un an electoral, dar subliniaza ca Romania are mari probleme in procesul de colectare a taxelor si impozitelor. „Colectarea este extrem de redusa. Statul trebuie sa colecteze mai mult, dar nu intr-un mod agresiv, ci intr-unul inteliget”, afirma Schöb.

Rene Schob declara la finalul lui 2010 ca, in ansamblu, economia Romaniei o sa stagneze anul viitor (n.r. – 2011), scenariu care acum este luat in calcul de tot mai multi economisti. El considera ca primele semne pozitive o sa apara abia in a doua parte a anului. De asemenea, reprezentatul companiei de consultanta fiscala sustinea ca 2011 trebuie sa fie un an decisiv pentru autoritatile romane, un an in care acestea trebuie sa arate daca sunt capabile sa sustina economia si sa atraga investitii.

„Cresterea economica depinde semnificativ de investitiile straine directe. Acestea, insa, nu cresc prea rapid. Depindem foarte mult de ceea ce se intampla in lume”, considera partenerul diviziei locale a LeitnerLeitner.

Afacerile LeitnerLeitner au crescut cu 20% in prima jumatate a lui 2011

Afacerile LeitnerLeitner Romania au inregistrat o crestere de peste 10% in primele trei luni din 2011, un procent semnificativ fata de aceeasi perioada a anului trecut. In 2010, LeitnerLeitner Romania a avut cea mai mare crestere dintre toate subsidiarele companiei din Europa.

René Schöb precizeaza ca avansul aferent primului semestru din acest an a fost mai mare, de 20%, iar pentru intreg anul 2011 estimeaza o crestere si mai mare a afacerilor de pe plan local.

Principala sursa care a determinat cresterea companiei este reprezentata de noua linie de business infiintata la inceputul acestui an: serviciile din sfera bancara (banking, leasing, asigurari) din cadrul departamentului de taxe. Pe aceasta noua linie de business, LeitnerLeitner Romania are circa 15 – 20 de clienti. „Pe segmentul serviciilor bancare suntem, in mod clar, o alternativa foarte buna la Big 4. Suntem mai flexibili si dam dovada de calitate si profesionalism”, sustine partenerul companiei de consultanta.

LeitnerLeitner este una dintre cele mai mari firme de consultanta fiscala si audit din Europa Centrala si de Est, dupa cele din Big Four. Compania a intrat pe piata locala la sfarsitul lui anului 2008, iar in 2010 a fuzionat cu firma romaneasca de consultant si audit Adevaris.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri