Turbulentele pe care le vedem de la inceputul lunii in pietele financiare sunt normale si vor continua, in conditiile in care fac parte din procesul de "asezare pentru lumea noua care incepe dupa aceasta criza", a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
De la inceputul lunii august, bursele mondiale sunt ravasite din nou de panica, investitorii fiind speriati de posibilitatea unei noi recesiuni si de faptul ca bancile centrale raman fara asi in maneca pentru a putea contracara o noua scadere a activitatii economice.

Bursa de la Bucuresti a fost una dintre cele mai lovite din lume, cu scaderi de aprope 20%. Totusi, nici indicele pietei germane, DAX, nu sta mai bine, inregistrand o pierdere de 21%, in timp ce piata americana a coborat cu aproape 13%, conform valorilor S&P 500 de la sfarsitul sedintei de vineri.

"Fiecare eveniment pe bursa determina nu stiu de ce tendinta de a fi numit crah. Dar, nici in 4 august, nici in 7 august, nici acum nu a fost crah. Sunt realmente turbulente si, din pacate, vom avea parte multa vreme de acum incolo de turbulente, intr-un proces de asezare pentru lumea noua care incepe dupa aceasta criza", a declarat, pentru wall-street.ro, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Vasilescu crede ca incepe o era in care ne vom lovi de turbulente in toate domeniile economiei si de reajustari peste tot, chiar si in bugetele de familie.

El aminteste de cartea celui mai longeviv sef al Rezervei Federale din SUA, Alan Greenspan, care si-a intitulat nu intamplator cartea autobiografica "Era turbulentelor".

Consilierul guvernatorului BNR apreciaza ca, dupa actuala criza financiara, lumea se va schimba si "fiecare va fi obligat si toti la un loc vom fi obligati sa ne alegem un alt stil de viata".

Totusi, noul stil de viata nu este inca cunoscut, urmand sa se contureze cu timpul.

"Nu pot sa definesc acest stil de viata, pentru ca stilul asta se va contura cu timpul. Nu e vorba de un stil de viata pe care sa il inventam intr-un birou asa cum a inventat Marx socialismul", concluzioneaza Vasilescu.

Opinia despre lumea noua a consilierului BNR se apropie de cea a celebrului economist Nouriel Roubini, care vede o posibila distrugere a sistemelor laissez-faire si a statelor bunastarii.

Roubini considera ca prelungirea problemelor financiare ar putea sa duca la izbucnirea unui val de revolte sociale, precum cea din Marea Britanie, autodistrugerea capitalismului nefiind chiar atat de indepartata precum s-ar putea crede.

Dr. Doom considera ca raspunsul la aceasta criza se gaseste in stimularea economiei sub forma investitiilor in infrastructura, cresterea taxelor pentru cei bogati, reducerea datoriilor, reglementarea mai stricta a sistemului financiar.

De asemenea, el crede ca ar trebui instituite garantii din partea bancilor centrale si desfiintarea bancilor considerate "prea mari pentru a da faliment".

Roubini observa ca aceste masuri, daca vor fi luate, inseamna transformarea atat a statelor de tipul "laissez-faire", cum sunt cele ale Statelor Unite si Marii Britanii, cat si cele denumite "welfare states", adica tari ale bunastarii sociale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri