Raiffeisen a mentinut prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an la 1,5%, dar a revizuit estimarea privind avansul PIB anul viitor, de la 3,5% la 2,7%, in conditiile in care tarile din Europa Centrala si de Est incep sa resimta efectele incetinirii activitatilor la nivel mondial.
"In Romania, activitatile economice au incetinit in trimestrul doi. Productia industriala a scazut in ultimele cateva luni, iar increderea in industrie s-a redus, din cauza numarului mai mic al comenzilor", se arata intr-o analiza a Raiffeisen, citata de Mediafax.ro.

In conditiile in care datele economice recente din zona euro si Statele Unite alimenteaza temerile privind o noua recesiune, iar exporturile Romaniei in zona euro reprezinta 60% din total, Raiffeisen a revizuit in scadere estimarea referitoare la cresterea PIB-ului in 2012.

Banca noteaza ca cererea interna si investitiile nu vor avea capacitatea sa compenseze declinul exporturilor Romaniei, situatia fiind asemanatoare pentru Bulgaria, unde Raiffeisen anticipeaza un avans al PIB de 2,5% pentru ambii ani.

Guvernul Romaniei se asteapta pentru acest an la o crestere economica de 1,5% si pentru anul viitor la un avans de 3,7%.

Raiffeisen a revizuit totodata estimarea privind evolutia leului fata de euro, anticipand un curs mediu de 4,21 unitati pentru un euro in acest an, fata de estimarea din iunie de 4,17 unitati pentru un euro.

Pentru 2012 este asteptat un curs mediu de 4,19 lei pentru un euro, fata de prognoza anterioara de 4,08 lei pentru un euro.

Raiffeisen a revizuit in scadere si prognoza privind PIB-ul Europei Centrale si de Est.

Pentru Europa Centrala, estimarea a fost redusa la 3,2% pentru acest an si 2,7% in 2012, de la 3,3%, respectiv 3,7%.

Dintre tarile Europei Centrale, Ungaria a avut cea mai dezamagitoare evolutie a PIB in primul semestru, iar Raiffeisen a redus estimarile privind cresterea economica la 2% pentru acest an si 1,5% pentru 2012.

Raiffeisen a revizuit in scadere si prognoza pe 2012 pentru Cehia, Polonia si Slovacia, din cauza perspectivei dificile a principalilor parteneri comerciali din zona euro. Pentru Cehia este asteptat anul viitor un avans economic de 1,9%, pentru Polonia de 3,4%, iar pentru Slovacia de 3%.

Europa de Sud-Est, regiune unde sunt incluse si Romania si Bulgaria, va avea un avans al PIB de 1,8% in acest an si de 2,5% in cel viitor, fata de estimarile anterioare, de 1,9%, respectiv 4,5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri