Care sunt cele mai profitabile banci din Romania la jumatatea acestui an, sunt casele mai ieftine acum decat inainte de criza, cat pierde statul pe piata neagra a chiriilor si care sunt judetele in care salariile sunt mai mici decat inainte de criza - aflati raspunsurile la toate aceste intrebari din selectia celor mai importante stiri de business de azi.

Ziarul Financiar ne prezinta topul celor mai profitabile banci la jumatatea anului. “Per total, sistemul bancar a raportat dupa standarele romanesti de contabilitate in semestrul I 2011 un profit de 144 mil. lei, iar primele zece banci au avut un castig de 380 mil. lei. Aceasta inseamna ca piata este extrem de divizata, respectiv sunt banci care raporteaza rezultate pozitive, in timp ce majoritatea sunt pe pierdere.”

Despre evolutia pretului locuintelor inainte si dupa criza puteti citi in Evenimentul Zilei. “Pretul in euro al apartamentelor s-a redus, insa nu si in lei, in paralel cu reducerea veniturilor romanilor. In cartierul Titan, un apartament nou cu doua camere intr-un complex rezidential se vindea inainte de criza cu aproximativ 105.000 euro, respectiv la un pret de circa 1.830 euro/mp (2.170 euro cu tot cu TVA de 19%). In prezent, dezvoltatorii ofera spre vanzare un apartament similar la 69.000 euro sau la 1.200 euro mp (1.260 euro cu TVA de 5%). Astfel, dezvoltatorii care vor sa vanda au redus pretul cu circa 35%, dar pretul brut (cel platit de o persoana fizica) a scazut cu 42%, in linie cu cel al apartamentelor vechi.”

Despre cat pierde statul pe piata neagra a chiriilor aflati din Adevarul. “Din cele 800.000 de locuinte existente in Capitala, 15-20% sunt date cu chirie, insa statul incaseaza impozite doar pentru jumatate dintre ele. Piata locuintelor inchiriate din Bucuresti este printre cele mai slab reglementate. Anual, statul pierde zeci de milioane de euro din cauza impozitelor neincasate.
Statul nu este cel mai bun gestionar cand vine vorba de impozitele colectate de la proprietarii de apartamente inchiriate. Numai la nivelul Bucurestiului, „gaura" data anul trecut de detinatorii de locuinte care nu si-au inregistrat contractele de inchiriere la Fisc ajunge la aproximativ 38 de milioane de euro, potrivit calculelor „Adevarul" pornind de la estimarile pietei.”

Gandul ne arata care sunt cele trei judete in care salariul mediu este inca mai mic decat la inceputul crizei. “De la inceputul crizei internationale, in septembrie 2008, care s-a resimtit imediat si in Romania, pana in luna martie a acestui an, salariul mediu net pe economie a crescut cu 15,2%, de la 1.296 de lei la 1.493 de lei, conform datelor Institutului National de Statistica (INS).
La nivelul fiecarui judet in parte insa, in mod evident, situatia a fost cu totul alta. Astfel, din cele 41 de judete, la care se adauga municipiul Bucuresti, doar 10 judete au avut cresteri de salarii peste media nationala, in procente si nu in bani, conform calculelor gandul. Cea mai mare crestere, de 24,8%, s-a inregistrat in judetul Mures, unde salariul mediu net la nivel local a crescut de la 1.033 la 1.290 de lei.”







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri