Guvernul a convenit cu Fondul Monetar International ca lista companiilor de stat ale caror pierderi trebuie avute in vedere la calculul deficitului bugetar sa fie semnificativ restransa, de la 30 la doar 10 societati, prin scoaterea din evidenta a aeroporturilor si CET-urilor locale.
La finalul misiunii de evaluare din mai-iunie, Guvernul si FMI au stabilit sa includa in calculul deficitului bugetar si pierderile din 30 companii de stat centrale sau locale, inclusiv titluri emise de Fondul Proprietatea, societatile fiind astfel obligate sa anunte periodic la Ministerul Finantelor indicatorii financiari si operatiunile effectuate, informeaza Mediafax.

Decizia a fost luata dupa ce Eurostat a anuntat ca are rezerve in privinta calitatii datelor raportate de Romania referitoare la deficitului bugetar de anul trecut, calculat dupa standardele ESA95, invocand printre cauze incertitudinea legata de impactul unor companii publice asupra deficitului.

Pe lista celor 30 de companii erau incluse Compania Nationala a Huilei, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), Fondul Proprietatea, Metrorex, Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati, Societatea Nationala a Carbunelui, CFR Calatori, Radiocomunicatii Navale Radio Constanta, CFR Infrastructura, Termoelectrica, Acvavalor, Aeroportul Arad, Aeroportul Iasi, Aeroportul International Baia Mare, Aeroportul Satu Mare, Aeroportul Stefan Cel Mare Suceava, Aeroportul Transilvania-Targu Mures, Aeroportul Tulcea, centralele de termoficare Aqua Calor, CET Brasov, Citadin Hundedoara, Edil Therma Hunedoara, Goscomloc, Gospodarie Oraseneasca, Rominservices Therm, Aeroportul International Mihail Kogalniceanu, Ecoterm, Termica, Termloc, Uzina Termica Comanesti.

Ultima scrisoare de intentie convenita de Guvern cu FMI la finalul misiunii de evaluare din iulie-august, aprobata saptamana trecuta de Guvern, releva insa ca lista a fost semnificativ restransa, la doar zece companii de stat.

Pe lista au fost astfel mentinute doar CN Huilei, CNADNR, Fondul Proprietatea, Metrorex, Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati, Societatea Nationala a Carbunelui, CFR Calatori, Radiocomunicatii Navale Radio Constanta, Compania Nationala de Cai Ferate CFR si Termoelectrica.

Din cele 20 de companii eliminate din lista, unele inregistreaza pierderi la nivelul anului trecut, precum CET Brasov (59,9 milioane lei), Centralele de Termoficare Aqua Calor (3,6 milioane lei) sau Uzina Termica Comanesti (996.000 lei), iar altele, precum o parte din aerogari, sunt pe profit.
Potrivit strategiei fiscal-bugetare aprobata recent de Guvern, deficitul bugetar in metodologia europeana este prevazut sa scada la 4,4% din PIB in acest an, la 3% din PIB in 2012, la 2,5% din PIB in 2013, respectiv la 2,2% din PIB in 2014.

Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat insa, in urma cu doua saptamani, ca deficitul bugetar va depasi anul viitor tinta de 3% din PIB dupa metodologia europeana de calcul, chiar si intr-un scenariu optimist in care cresterea economica va fi de 4%, si ca Guvernul ar trebui sa identifice urgent masuri suplimentare de reducere a deficitului bugetar cu circa un procent din PIB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri