Femeile maritate se confrunta cu mai multe obstacole la nivelul unor acte legislative si reglementari decat cele nemaritate, care le impiedica sa participe deplin la diverse activitati economice, potrivit unui raport al Bancii Mondiale si IFC.


Raportul intitulat "Femeile, Afacerile si Legislatia in 2012: Depasirea barierelor ce impiedica incluziunea economica", constata ca 103 din cele 141 de tari studiate inca impun anumite diferente de natura legislativa pe baza diferentei de gen, in timp ce 36 de tari si-au redus diferenta de natura juridica dintre barbati si femei.

Analiza Bancii Mondiale a masurat elemente cum ar fi capacitatea unei femei de a semna un contract, de a calatori, de a-si gestiona bunurile si de a interactiona cu autoritatile publice si cu sectorul privat.

In plus, in toate tarile, femeile maritate se confrunta cu mai multe diferentieri de natura legala decat cele nemaritate.

"In 23 de tari femeile maritate nu-si pot alege in mod legal unde sa locuiasca, iar in 29 de tari, nu pot fi recunoscute legal ca fiind "capul" gospodariei", se arata in raport.

1. Credeti ca femeile din Romania intampina mai multe piedici de natura legala decat barbatii?




Raportul mai identifica si un numar de 41 de acte legislative si reglementari intrate in vigoare in perioada iunie 2009 - martie 2011 care ar putea spori oportunitatile economice ale femeilor.

Potrivit directorului pe domeniul indicatori si analize globale al Bancii Mondiale Augusto Lopez-Claros, competitivitatea si productivitatea sunt foarte strans legate de alocarea eficienta a resurselor, inclusiv a resurselor umane.

“Economia are de suferit atunci cand jumatate din populatia lumii este impiedicata sa participepe deplin. In mod cert, nu este o surpriza faptul ca cele mai competitive economii din lume sunt cele in care discrepanta oportunitatilor dintre barbati si femei este cea mai redusa”, spune directorul.

In medie, in tarile cu venituri mari se manifesta mai putine diferente decat in tarile cu venituri medii si mici. In Orientul Mijlociu si Africa de Nord se manifesta cele mai multe diferente de natura juridica intre femei si barbati, urmate de tari din Asia de Sud si Africa.

Totusi, o exceptie notabila in Africa o constituie Kenya, care este fruntasa la nivel global cu cele mai multe reforme privitoare la diferenta de gen din ultimii doi ani.

La nivel regional, cele mai numeroase imbunatatiri vizavi de diferenta de gen au fost constatate in America Latina si in zona Caraibelor, in Europa si Asia Centrala.

Potrivit Bancii Mondiale, economiile din Europa de Est si Asia Centrala nu impun multe restrictii juridice femeilor. Niciuna dintre aceste economii nu limiteaza capacitatea unei femei de a semna un contract, de a deschide un cont bancar, de a calatori in strainatate sau de a-si administra bunurile.

In aceste economii numai reglementarile referitoare la munca sunt diferentiate in functie de gen. Cu toate acestea, varstele de pensionare diferentiate in functie de gen predomina in aceste regiuni.

Dintre cele 23 de economii din regiune doar Armenia, Bosnia si Hertegovina, Kosovo si Letonia nu au varste de pensionare diferentiate in functie de gen.

Sursa foto: Flickr

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri