Tinta de inflatie pe 2006 a primit o grea lovitura din partea statisticii. Rata lunara din ianuarie face extrem de dificila sarcina autoritatilor de a mentine cresterea anuala a preturilor in limitele anuntate. Banca Nationala a Romaniei pastreaza deocamdata tacerea asupra metodelor de stavilire a inflatiei
Institutul National de Statistica a comunicat vineri ca, in ianuarie, cresterea medie a preturilor de consum a fost de 1,03%. Desi nu este mare, orice rata de inflatie lunara supraunitara, in conditiile in care anul are fatalmente 12 luni, reprezinta un pericol mortal pentru tinta de crestere a preturilor din 2006, care este de 5%. Practic, inca din ianuarie s-a realizat o cincime din inflatia sperata pentru anul acesta.

Nu se mai poate

Cu doar doua zile inainte ca INS sa comunice public rezultatul calculelor privind inflatia din ianuarie, BNR a anuntat un pachet de masuri monetare si decizia de a lasa neschimbata tinta de inflatie: 5% plus sau minus un punct procentual. Daca inainte de comunicatul statisticii analistii din piata erau sceptici in privinta acestei tinte de inflatie, acum parerile converg: anul 2006 nu se va incheia cu o crestere medie a preturilor de sub 6%. Cele mai optimiste prognoze se situeaza in jurul cifrei avansate de delegatia FMI la plecarea din Romania: 6,5%.

In nici un caz nu se va mai atinge 5%. Luna ianuarie a fost una cu costuri mari, deci rezultatul nu e de mirare. Cifra este destul de descurajatoare, dar eu am spus deja inainte de comunicatul statisticii ca sub 7,5% nu vad inflatia anul acesta. Nu este vina BNR. Banca Nationala se lupta cu mijloace monetare, dar cu astfel de mijloace nu se poate face totul. Pentru dezinflatie ar trebui un leu tare, insa acesta este de natura sa creeze dificultati majore exportatorilor si sa creasca si mai mult deficitul de cont curent. Avem o economie producatoare de inflatie - este de parere analistul financiar Bogdan Baltazar.

Bancherii dau ca sigura ratarea tintei

Radu Craciun, analistul-sef al ABN Amro, spune ca tinta de inflatie era una ambitioasa si inainte de comunicarea inflatiei pentru luna ianuarie. Estimarile noastre sint de 6,5%-7% la sfirsitul acestui an. Analistul ABN este de parere ca BNR ar putea modifica totusi tinta de inflatie, si daca nu a facut-o inca explicatia consta in aceea ca asteapta de la Guvern calendarul scumpirilor din acest an.

Mai exista si alternativa nemodificarii tintei de inflatie si atunci BNR-ul isi va asuma un derapaj in acest an, in speranta atingerii tintei de 4% prevazuta pentru finalul anului 2007 - adauga Craciun. Majorarea programata a preturilor la utilitati, indeosebi la energia termica si electrica, este cea care aduce cele mai multe presiuni inflationiste, iar aceasta va conduce cu siguranta la inflatie peste asteptarile BNR, considera analistii financiari.

Conferinta lamuritoare

Consiliul de administratie al BNR considera ca mentinerea tintelor de inflatie anuntate anterior de 5% pentru anul 2006 si 4% pentru 2007 in conditiile implementarii imediate a unui ansamblu de politici economice restrictive si oferirea unei perspective pe termen mediu pot ancora mai bine anticipatiile, asigurind astfel realizarea mai usoara a dezinflatiei efective si a procesului de convergenta cu Uniunea Europeana - se spunea in comunicatul din 8 februarie al Bancii Nationale. Intrucit este greu de crezut ca reprezentantii BNR nu cunosteau deja rezultatul calculelor de la statistica, conferinta de presa de miercuri in care se va da publicitatii Raportul asupra inflatiei va trebui sa lamureasca cu ce mijloace specialistii BNR vad realizabila inflatia de 5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri