Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Razvan Orasanu, a dispus instituirea opririi oricaror sume prezente si viitoare existente in conturile a 573 datornici preluati de la CNAS, dintre care Distrigaz Nord S.A., Distrigaz Sud S.A., Electrica Banat S.A., Electrica Dobrogea S.A., Electrica Moldova S.A. si Electrica Oltenia SA, se arata intr-un comunicat al AVAS.

Cuantumul total al sumelor aferente datornicilor, supuse recuperarii prin poprirea conturilor, este de peste 109 milioane RON. Aceasta actiune este urmarea faptului ca societatile comerciale nu si-au onorat obligatiile de plata desi au fost notificate si somate in acest sens.

De ani de zile unii au inteles ca pot face lucruri mai bune cu banii decat sa-si plateasca taxe, impozite, contributii la asigurari de sanatate si acest lucru ne afecteaza pe toti. Statul nu este o banca cu dobinda 0% pentru rau-platnici. Plata taxelor si impozitelor trebuie sa devina un reflex normal al societatilor comerciale. Toti cei care nu respecta cadrul legal , indiferent de numele lor, indiferent de orice alt considerent, se vor trezi cu un raspuns pe masura din partea autoritatilor, a declarat presedintele AVAS, Razvan Orasanu.

Masura intreprinsa de catre AVAS se incadreaza in politica Autoritatii de recuperare eficienta a sumelor datorate catre bugetul de stat si a celor care au ca destinatie datoria publica.

Si ANAF face presiuni

Intentia de a recupera sumele datorate la bugetul de stat i-a determinat si pe reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP) sa reactualizata lista societatilor comerciale cu obligatii fata de bugetul general consolidat al statului. Totodata, a fost facut public cuantumul acestor obligatii, in suma de 15,42 miliarde RON, care reprezinta restante la finele anului trecut si neachitate pana la data publicarii, respectiv 31 ianuarie 2006.

Comparativ cu sumele reprezentand obligatiile restante la bugetul general consolidat la data de 30 septembrie 2005, noile obligatii date publicitatii de ANAF arata o scadere a obligatiilor restante de 10%.
Contribuabilii mari inregistrau obligatii restante la buget in suma totala de 7,75 miliarde RON, din care circa 5,03 miliarde RON reprezinta sume restante aflate in procedura de executare silita in vederea recuperarii acestora; 1,85 miliarde RON sunt sume restante aflate in procedura de administrare speciala, iar suma de 329,5 milioane RON reprezinta obligatii restante pentru care au fost acordate inlesniri la plata. Comparativ cu datele publicate in octombrie 2005, obligatiile restante ale marilor contribuabili, la sfarsitul anului trecut, au inregistrat o scadere cu 80,142 milioane RON, respectiv 1,02%.

IMM-urile datoreaza statului mai mult de 7 miliarde RON

Contribuabilii mici si mijlocii inregistrau obligatii restante la bugetul general consolidat la sfarsitul anului precedent, in suma totala de 7,666 miliarde RON. Comparativ cu datele publicate in octombrie 2005, obligatiile restante ale contribuabillor mici si mijlocii, finele anului trecut au inregistrat o scadere cu 1,678 miliarde RON, respectiv 17,96%.

Defalcat pe bugete, la bugetul de stat, sunt publicati pe site-ul MFP, un numar de 413 contribuabili mari, care inregistrau obligatii restante in suma totala de 3,18 miliarde RON. Pentru obligatiile fata de bugetul asigurarilor sociale de stat, restante la sfarsitul lui 2005 au fost un numar de 366 contribuabili mari, care inregistrau obligatii in suma totala de 3,78 miliarde RON. Obligatiile la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate restante sunt in suma totala de 336,16 milioane RON si apartin unui numar de 320 contribuabili mari. Pentru obligatiile fata de bugetul asigurarilor de somaj restante, in suma totala de 449,6 milioane RON, au fost publicati pe site un numar de 324 contribuabili mari.

In cazul contribuabililor mici si mijlocii, pentru obligatiile la bugetul de stat, sunt publicati 84.977 contribuabili mici si mijlocii, care inregistreaza obligatii restante in suma totala de 4,58 miliarde RON. Mai mult, obligatiile fata de bugetul asigurarilor sociale de stat restante au fost un numar de 47.061 contribuabili din sectorul IMM, care inregistreaza obligatii restante in suma totala de 2,39 miliarde RON; obligatiile la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate restante sunt in suma totala de 445,45 milioane RON si apartin unui numar de 40.744 contribuabili mici si mijlocii; obligatiile fata de bugetul asigurarilor de somaj sunt publicati 35.111 contribuabili mici si mijlocii, care inregistreaza obligatii restante in suma totala de 233,66 milioane RON.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri