Comisia de administratie a Senatului a adoptat proiectul legii privind managementul privat al intreprinderilor publice, stabilind ca drepturile banesti ale managerilor privati pot fi renegociate dupa primele opt luni de activitate, in functie de indeplinirea unor criterii de performanta.
Senatorii au adoptat mai multe amendamente la proiectul legislativ, stabilind ca managerii privati trebuie sa dovedeasca experienta de management in domeniul de activitate al intreprinderii publice respective, nu doar expertiza in domeniu, informeaza Mediafax.

Managerii privati, care pot fi persoane fizice/juridice singure sau in asociere, pot fi selectati pentru mai multe functii: directori sau membri ai directoratului (in cazul persoanelor fizice), respectiv administrator sau membru al consiliului de supraveghere (in cazul persoanelor juridice).

Au fost modificate si conditiile de organizare a concursurilor de selectie pentru managerii privati.

Astfel, pentru persoanele fizice, singure sau in asociere, romane sau straine, concursul de selectie se organizeaza separat pentru ocuparea unor functii de directori in conducerea executiva sau de membri ai directoratului si separat pentru ocuparea unor functii de administratie/control, daca intreprinderea respectiva organizeaza concursuri atat pentru domeniul executiv, cat si pentru domeniul administrativ si de control.

Pentru persoanele juridice, romane sau straine, se organizeaza concurs numai pentru ocuparea de functii de administratie si/sau control.

A fost majorat de la 60 la 75 de zile termenul de organizare a concursurilor de selectie, incepand cu data hotararii adunarii generale a actionarilor/asociatiilor. In cazul regiilor autonome, concursurile de selectie a managerilor privati se vor organiza in termen de 60 de zile de la data ordinului ministrului de resort sau, dupa caz, de la data hotararii autoritatii administratiei publice locale tutelante.

Adunarea generala a actionarilor, ministrul de resort sau, dupa caz, autoritatea publica locala tutelanta vor aproba nu doar cererea de oferta, criteriile de selectie a managerului privat, ci si durata pentru care urmeaza sa se incheie contractul de management privat.

Senatorii comisiei au adaugat si conditii suplimentare pentru participarea la concursul de selectie a managerilor privati.

Astfel, persoanele fizice care pot concura pentru functii de administrator, director in conducerea executiva, membru al directoratului sau al consiliului de supraveghere, trebuie sa nu figureze pe lista cuprinzand administratorii carora li s-a revocat mandatul din motive imputabile lor, trebuind sa prezinte o dovada in acest sens de la AVAS, ministerul de resort, autoritatea publica locala sau oficiul registrului comertului.

In plus, pe langa conditiile generale impuse si de textul initial al legii, acestia trebuie sa aiba experienta de management in domeniu.

Managerii privati care vor fi numiti la companiile de stat ar putea castiga lunar sume care ajung pana la 75.000 de euro brut, la care se vor adauga milioane de euro anual in cazul unor societati cu profit ridicat, daca sunt indeplinite criteriile de performanta din contract.

Suma incasata de managerul privat din profitul net ar putea depasi insa doua milioane euro si ar ajunge chiar la patru milioane euro in cazul unor companii profitabile, precum Romgaz, Transgaz si Hidroelectrica.

Contractul de management privat ar urma sa fie incheiat pe o perioada cuprinsa intre 1 si 4 ani si va putea fi prelungit, prin act aditional, pentru inca maximum 4 ani daca managerul si-a indeplinit obligatiile contractuale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri