1 aprilie - gaz. 1 iulie - gaz, curent, alcool si tutun. 1 octombrie - din nou gaz. Acestea sint scumpirile de care vom avea musai parte si care vor aduce multe altele. Dupa 1% in prima luna din acest an, sint putine sanse sa vedem doar alte 4% in plus la inflatie la sfirsitul lui 2006.

Inceputul fiecarui trimestru din anul curent va aduce cite o scumpire. Recordul de impovarare a contribuabililor il va bate data de 1 iulie .

Minimum 15% in plus la gaz

Pretul gazului natural livrat populatiei va mai creste, in trei rinduri, in acest an, asa ca prima majorare va fi la 1 aprilie. Principalul motiv il constituie alinierea treptata a pretului la gazele din productia interna la cele din import. Astfel, potrivit lui Gabriel Sirbu, director la directia de tarife din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare a Gazelor Naturale (ANRGN), daca acum Romgaz si Petrom primesc pentru gazul extras 110 dolari /1.000 mc, la 1 aprilie vor primi 120, la 1 iulie 125, iar la 1 octombrie 145.

ANRGN a trimis in acest sens o informare Guvernului, care va trebui sa decida daca, la data aderarii, gazul extras din tara va costa 145 de dolari sau mai mult, dat fiind ca pretul ar trebui sa ajunga la nivelul celui al gazului din import (280 de dolari, acum). In plus, daca gazul din import se va scumpi, pretul final va creste si mai mult. Estimam o stabilizare a preturilor gazului din import la 280-300 de dolari. Depinde, evident, de ce se va intimpla cu pretul la petrol. Daca aici nu avem parte de variatii, preconizez o scumpire de 8% in aprilie, urmata de una de 5,5-6% in iulie. Pe ansamblul anului 2006, scumpirea pentru populatie ar fi cam de 32% plus/minus citeva procente, in care este inclusa si majorarea de 17%, de la inceputul anului, a spus Sirbu.

Curentul, in mijlocul verii

Si energia electrica livrata populatiei se va scumpi, cel mai probabil de la 1 iulie. ANRE, autoritatea nationala de reglementare in domeniul energiei, spune ca, teoretic, preturile ar trebui sa creasca doar la 1 ianuarie 2007, dar, daca producatorii vor inregistra costuri suplimentare justificate (cum ar fi scumpirea previzibila a gazului), acestea vor fi introduse in tarif mai devreme. Este posibila o majorare de tarif la jumatatea anului, care va fi acordata producatorilor, in cazul in care vor creste costurile cu achizitia de combustibil, dar este prematur de avansat acum un procent, ne-a declarat Alexandru Sandulescu, director in cadrul institutiei. De asemenea, el nu a putut preciza daca energia livrata populatiei se va scumpi si din cauza cresterii tarifelor de transport, distributie si furnizare. Vom vedea ce vor cere operatorii la 1 iulie si daca cererile lor sint justificate, a spus Sandulescu.

Ultima scumpire a energiei electrice livrate populatiei s-a produs la inceputul anului, cind tariful a crescut cu aproximativ 2%.

Accizele cresc la 1 iulie

Pe linga majorarile de pret la utilitati, si scumpirile viciilor vor da o grea lovitura inflatiei. La 1 iulie, acciza la alcoolul etilic se va majora de la 465,35 de euro pe hectolitru la 550 de euro pe hectolitru. Asadar, o majorare cu 21%, care se va vedea in pretul la raft al sticlei de bautura. Tot de la 1 iulie, acciza la tigari se va majora la 9,10 euro plus 30% la mia de tigarete, la 11,47 euro plus 20% din pretul de vinzare cu amanuntul, producindu-se astfel o majorare mai rapida a pretului tigarilor ieftine. Deasupra acestor accize va sta controversata taxa pe viciu din pachetul legislativ privind Sanatatea, pentru care Guvernul si-a asumat ieri raspunderea in fata Parlamentului.

Arma cursului

Astfel, in conditiile actuale ale legii, taxa pe viciu ar aduce 16.700 de lei pe pachetul de tigari si 2 euro pe litrul de alcool. Ministerul Sanatatii vrea insa numai 7.000 de lei din pachetul de tigari, asa ca va trebui sa gaseasca o solutie prin care taxa pe viciu sa nu interfereze cu acciza. Cel mai probabil, pretul de vinzare cu amanuntul va fi comunicat de producatori fara includerea noii taxe, ea urmind sa se afiseze la punctul de vinzare ca un adaos pe care il va plati doar consumatorul. O singura veste buna: accizele la produsele petroliere nu vor mai creste in acest an.

Singurul lucru care il poate ajuta pe Isarescu sa tinteasca inflatia cit mai aproape de cele 5% se va dovedi cursul. Scumpirile la produsele petroliere se fac in dolari, dar facturile se platesc in lei. Accizele cresc in euro, dar ele se achita in lei.

In aceste conditii, BNR poate uza de cursul valutar pentru ca scumpirile sa fie de mai mica amploare printr-un artificiu: un leu mai puternic, adica un dolar sau un euro care sa coste mai putini lei. In acest scop, BNR poate sa nu intervina pe piata, provocind un exces de valuta, inainte de 1 iulie, cind se vor opera majorarile de pret si de acciza.

Am rezerve apropo de 5%

Profesorul Daniel Daianu (foto) este rezervat fata de tinta de inflatie de 5% prognozata pentru 2006. Eu am rezerve apropo de 5%, a spus Daianu. Referin-du-se la estimarile expertilor FMI privind evolutiile macroeconomice in 2006, Daianu considera ca acestea sint o citire corecta, pertinenta a evolutiei economiei romanesti.

Cine urmareste cu atentie ceea ce se spune si ceea ce se face in interiorul granitelor Romaniei poate sesiza ca multe dintre ingrijorarile reprezentantului FMI sint cele exprimate de toata lumea inca de la inceputul anului 2005. Rezerva mea fata de tinta de inflatie este ca am avut un an foarte nenorocit. Derapajul de la tinta asumata de BNR, care si ea a fost modificata de doua ori (anul trecut - n.red.) ca urmare a introducerii cotei unice, a modificat o tinta de inflatie, dupa care s-a mai operat o modificare in august, s-a modificat la 7,5%, si am vazut ca anul s-a terminat cu 8,6, a subliniat Daianu.

Am avut socurile anticipate si neanticipate din 2005, care au dus la un derapaj considerabil, trecerea la tintirea directa a inflatiei s-a facut relativ tirziu, de aceea eu consider ca cele patru luni nu sint relevante si un nou regim de politica monetara se va face in 2006, a precizat fostul ministru de Finante.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri