Constienta de neplacerile aduse de declaratiile pe care persoanele fizice sint obligate sa le depuna prin posta sau la ghiseu, Agentia Nationala de Administrare Fiscala va dezvolta un sistem de depunere online a declaratiilor fiscale pentru toate categoriile de contribuabili.

Surse autorizate din ANAF au declarat ca depunerea formularelor prin intermediul calculatorului va fi disponibila din 2007. Fiscul sustine ca are deja programele informatice potrivite pentru aceasta operatiune, dar ii lipseste inca tehnologia. Acest handicap spera sa-l recupereze cu bani europeni in conditiile unui buget limitat de constringerile deficitului fiscal.

10% in avans

Intre timp, juristii, contabilii, jurnalistii si toate celelalte categorii de platitori de impozit pe venituri independente sau din drepturi de autor vor depune in continuare declaratii de venit, pentru ca platesc un impozit mai mic si beneficiaza de deduceri, explica ANAF. Avind in vedere ca din veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sint retinute in cursul anului, plati anticipate cu o cota de impozit mai mica decit cota de impozit datorata si ca trebuie aplicata cota forfetara de cheltuieli deductibile, in scopul stabilirii diferentelor de impozit, contribuabilii care obtin drepturi de proprietate intelectuala au obligatia sa depuna o declaratie de venit pentru fiecare an fiscal, precizeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentind plati anticipate din veniturile platite. Spre deosebire de veniturile din salarii, impozitul ce trebuie retinut pe drepturi de autor este de 10% la venitul brut, reprezentind plati anticipate. Cota de impozit pentru determinarea impozitului pe veniturile din activitati independente este de 16% aplicata asupra venitului impozabil.

Venitul net anual din drepturile de proprietate intelectuala se stabileste prin scaderea din venitul brut a unei cheltuieli deductibile egale cu 40% din venitul brut si a contributiilor sociale obligatorii platite.

Potrivit evidentelor existente la Fisc, 20% dintre contribuabili sint in aceasta situatie, deci vor depune anul acesta declaratiile de venit.

O singura declaratie

Anul acesta ANAF a unificat declaratiile speciale pe categorii de venit intr-un singur formular.

Astfel, contribuabilii care desfasoara activitati independente sau/si din cedarea folosintei bunurilor vor depune anul acesta o singura declaratie privind veniturile realizate in 2005, la organul fiscal de domiciliu.

In alta ordine de idei, cei care obtin drepturi de proprietate intelectuala de la mai multi platitori depun o singura declaratie.

Restituirea diferentelor de impozit se face prin mandat postal, prin virament in contul bancar sau la Trezorerie, pe baza unei programari care se obtine de la ghiseul Administratiei Fiscale.

Doua cozi

Deoarece autoritatile considera in continuare ca Fiscul si Trezoreria sint doua institutii care n-au legatura, aceeasi coada la care ai stat pentru programare o vei intilni si la Trezorerie. Functionarul fiscal programeaza de multe ori persoanele in aceeasi zi, la aceeasi ora, pentru ca, spun sefii lui, programarea la ghiseele Trezoreriei este organizata in functie de capacitatea fizica a acestor compartimente de a deservi un numar limitat de persoane.

Pentru indeplinirea obligatiei de declarare a veniturilor realizate in cursul anului 2005 s-a aprobat transmiterea prin posta de catre organul fiscal catre contribuabili, persoane fizice, a unui pachet informational cuprinzind formularele privind impozitul pe venit, precum si instructiuni de completare a acestora. Costurile postale pentru trimiterea declaratiilor completate de catre contribuabili sint suportate de catre organele fiscale din bugetele proprii, contribuabilul netrebuind sa achite costuri de expediere. In acest fel, ANAF crede ca se reduc semnificativ drumurile pe care contribuabilii trebuie sa le faca pentru a-si indeplini obligatiile fiscale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri