Comerciantii de electricitate si gaze vor fi obligati sa raporteze tranzactiile pe care le efectueaza la Agentia pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), potrivit unui regulament adoptat luni de UE si care va intra in vigoare la sfarsitul anului.
"Noile norme privind tranzactionarea vor contribui la preturi echitabile ale energiei. Mai mult, prin imbunatatirea transparentei si a integritatii pietei, intarim si increderea pe care o au toti participantii la piata in buna functionare a pietei interne", a declarat, intr-un comunicat, comisarul UE pentru energie, Gunther Oettinger, informeaza Mediafax.

Comerciantii de energie vor putea raporta la ACER, fie direct, fie prin intermediul unei terte parti (de exemplu, un broker sau un sistem de raportare a tranzactiilor) date privind pretul, volumele, data si momentul efectuarii tranzactiei, numele vanzatorului, al cumparatorului si al beneficiarului.

"Aceasta obligatie specifica va deveni aplicabila printr-un regulament de punere in aplicare, care urmeaza sa fie elaborat in lunile urmatoare si care va clarifica detaliile exacte referitoare la informatiile care trebuie comunicate", potrivit comunicatului.

Principalul obiectiv al regulamentului este impiedicarea utilizarii informatiilor privilegiate si a altor forme de abuz de piata, care denatureaza preturile de tranzactionare angro a energiei.

Regulamentul adoptat luni se va aplica tuturor tranzactiilor angro cu energie electrica si gaze din UE, inclusiv contractelor de transport al acestor produse pana la clienti, si prevede sanctiuni in cazul in care normele nu sunt respectate. Noua legislatie va intra in vigoare pana la sfarsitul acestui an.

In tranzactionarea angro a energiei electrice si a gazelor sunt implicate cateva sute de societati si in fiecare zi au loc peste 10.000 de tranzactii.

Comunicatul precizeaza ca preturile electricitatii pot fi influentate "cu usurinta" prin crearea unei false impresii in legatura cu disponibilitatea capacitatilor de productie si transport sau prin reducerea productiei.

"Deoarece pana acum autoritatile de reglementare din statele membre nu au avut acces la toate datele privind tranzactiile transfrontaliere, a fost greu sa inteleaga ceea ce se intampla pe aceste piete si sa descopere efectiv abuzurile", potrivit UE.

Regulamentul interzice utilizarea informatiilor privilegiate la vanzarea sau cumpararea pe pietele angro de energie. Aceste informatii vor trebui divulgate inainte de perfectarea tranzactiilor.

Totodata, vor fi interzise tranzactiile manipulatoare sau difuzarea de informatii incorecte, care ofera indicatii false sau inselatoare in ceea ce priveste oferta, cererea sau preturile.

Regulamentul a fost propus de catre Comisia Europeana in decembrie 2010, iar la 14 septembrie 2011 a fost adoptat de Parlamentul European. Luni, 10 octombrie, regulamentul a fost adoptat si de Consiliu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri