Taxele vamale la importurile de pui au fost majorate la 70%. Procesatorii estimeaza ca mezelurile din pui se vor scumpi in medie cu 15%
Taxele vamale pentru importurile de carne de pui vor fi majorate de la 45% la 70%, nivel care va ramane in vigoare pe o perioada de sase luni, pana la 15 august, a stabilit Guvernul printr-o hotarare aprobata in sedinta de ieri.

Tot ieri, Executivul a decis, potrivit Mediafax, ca taxele vamale la importul de carne de porc sa fie mentinute la cotele actuale, in timp ce o serie de alte produse, precum carnea de porc mistret si legumele uscate, vor fi scoase din categoria marfurilor care beneficiaza de reduceri temporare de taxe sau pentru care nu se achita astfel de obligatii.

Daca la carnea de porc, unde importurile fac legea, o eventuala majorare a taxelor vamale ar fi aruncat in aer piata, adoptarea acestei masuri pentru carnea de pui (doar pentru pulpe si jumatati de pulpe) este salutata de producatori, concurati puternic de importuri si afectati vizibil de o scadere constanta a produselor lor, pe fondul aparitiei gripei aviare din Romania.

Potrivit producatorilor, de la aparitia gripei aviare, in septembrie 2005, consumul de carne de pasare din productia interna a scazut pana in luna decembrie cu circa 40%, de la 21,3 tone la 16 tone. Acest lucru, corelat cu interzicerea exporturilor, a dus la majorarea stocurilor la producatori de la 2,6 tone, in luna septembrie, la 20 de tone de carne de pasare, in decembrie.

Producatorii sustin ca, in intervalul 7 octombrie - 20 decembrie, pierderile totale suferite in sector sunt de 1.235,4 miliarde de lei.

UCPR: Preturile nu vor creste

Producatorii interni de carne de pasare sunt puternic concurati de importatori, in conditiile in care, in 2005, productia interna de carne de pui a fost de 220.000 de tone, in timp ce importurile au reprezentat 158.000 de tone. Potrivit Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), cele doua pozitii tarifare (jumatati posterioare si sferturi, pulpe si parti de pulpe) la care s-a majorat taxa vamala au reprezentat in anul 2005 aproximativ 72 la suta din total importuri, iar preturile de import in anul 2005 au fost cuprinse intre 550-600 dolari/tona fata de 1.200 - 1.300 dolari/tona, pret la care se importau in anul 2000. Producatorii afirma ca nicaieri in lume nu s-ar putea produce sub costuri de 1.000 de dolari/tona. In aceste conditii, de reducere a preturilor de import la 50 la suta, taxa vamala de 45 la suta nu mai era eficienta.

Majorarea taxelor vamale nu va duce la o scumpire a acestor produse, sustine UCPR. "Preturile finale la consumatori nu vor suferi modificari in perioada urmatoare, din cauza acestei masuri, deoarece pentru crescatorii de pasari preturile in galantar au ramas la nivelul lunii septembrie 2005, singurii care au redus preturile cu 20.000 lei/kg la poarta abatorului fiind doar producatorii", a declarat pentru Rompres presedintele UCPR, Ilie Van.

Se scumpesc mezelurile din pui

Desi majorarea taxei vamale la carnea de pui (la pozitiile tarifare mentionate) va permite relansarea stocurilor producatorilor interni, masura ii va afecta pe procesatori. "Sigur ca ne afecteaza, desi, in principiu, folosim carne de porc. In perioada urmatoare va creste pretul la mezelurile care contin carne de pui, depinde de ponderea pe care o reprezinta in produsul finit. Desi media e de 70%, sunt unele produse, cum e pastrama din pulpa de pui, unde ponderea e de 100%. O crestere de 25% a taxei vamale ar insemna in medie ca produsele se vor scumpi cu 15%", ne-au declarat surse din piata.

Taxele la carnea de porc nu se modifica

Executivul a decis ieri ca taxele vamale la importul de carne de porc nu vor depasi cotele actuale, dupa ce procesatorii s-au opus unei astfel de masuri. Initial, Ministerul Agriculturii dorea sa propuna Guvernului o taxa de 20% la importurile de carne de porc, dar a renuntat la aceasta varianta dupa ce membrii Asociatiei Romane a Carnii au aratat ca masura va determina inclusiv scumpirea carnii. In prezent, taxele actuale la importul de carne de porc variaza intre zero si 45%, in functie de sortiment.

De asemenea, printr-o hotarare adoptata in sedinta de ieri, Guvernul a redus lista marfurilor pentru care se aplica un regim de exceptare sau diminuare temporara a taxelor vamale de import.

Pe lista marfurilor agricole pentru care in acest an nu se mai aplica exceptari sau reduceri temporare a taxelor vamale de import au fost incluse produse precum carnea de porc mistret, legumele uscate, florile, usturoiul, ardeii, la care se adauga si diferite echipamente industriale.

Decizia este explicata de Executiv prin cresterea competitivitatii pe piata interna si la export a produselor industriale finite fabricate in Romania, ca urmare a unei presiuni mai reduse a preturilor la materiile prime si semifabricate asupra costurilor de productie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri