Reprezentantii oamenilor de afaceri din Romania apreciaza ca o eventuala majorare cu 7% a pretului gazelor naturale furnizate consumatorilor captivi, populatia si institutiile publice, in al doilea trimestru, nu este justificata si este rezultatul unor "negocieri devastatoare" cu Uniunea Europeana. "Constatam cat de devastatoare a fost negocierea secreta cu UE a acordurilor in domeniul energetic si cat de daunatoare in general a fost secretomania care a inconjurat permanent aceste negocieri", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

"Nu inteleg de ce nu s-a publicat ce s-a negociat. Acum, romanii trebuie sa stie ce si cum s-a negociat. Cum poti sa-mi spui sa avem aceleasi preturi la resursele proprii cu cele din import?", ne-a spus Cristian Parvan, secretar general al AOAR. Acesta a adaugat ca, in opinia oamenilor de afaceri, sintagma "pret international" pentru gazele naturale nu este justificata. "Ce este aia - pret international? In spatele acestor negocieri se ascund incompetenta si escrocheria. Si de aceea, noi platim ca prostii. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) ne apara de ne rupe. Autoritatea ar trebui sa fie un caine de paza, dar nu e asa", a mai spus Parvan.

Efecte negative asupra balantei comerciale

Oamenii de afaceri considera ca aceasta masura va avea efecte negative asupra balantei comerciale, care va fi imposibil de echilibrat, dar si asupra activitatii economice. "AOAR isi exprima revolta fata de felul in care autoritatile, trecute si prezente, trateaza mediul de afaceri. Acesta este obligat sa gaseasca solutii si finantari pentru reducerea consumurilor energetice, in lipsa oricaror politici consistente sustinute de autoritatile competente, in domeniul modernizarilor tehnologice si de mentinere a competitivitatii companiilor romanesti", se precizeaza in comunicat.

In discutiile avute de reprezentantii asociatiei cu expertii Fondului Monetar International, singura cerinta corecta din punct de vedere economic a fost aceea ca pretul productiei de gaze si, in general, al resurselor energetice sa acopere costurile de productie. Orice alta interpretare nu poate ascunde decat interese private, mai ales in contextul in care privatizarea Romgaz a fost suspendata temporar, au subliniat reprezentantii oamenilor de afaceri.

Politica in domeniu, iresponsabila

AOAR apreciaza ca, desi Romania are resurse interne importante, comparativ cu alte state, politica in domeniul preturilor resurselor energetice este iresponsabila. "Aceasta politica nu face decat sa garanteze falimentarea rapida a unor industrii aflate in plin proces de restructurare-modernizare. In acest fel, productia industriala, care a inregistrat deja o puternica scadere a ritmului de crestere, se va diminua, conducand la importuri suplimentare", se mai precizeaza in comunicat.

In plus, AOAR cere Guvernului, Presedintiei si autoritatilor competente sa initieze consultari cu toate grupurile de interese legitime, in scopul elaborarii unei strategii nationale vizand reducerea dependentei Romaniei de importurile de resurse energetice. Reactia oamenilor de afaceri vine ca urmare a unei propuneri a ANRGN potrivit careia pretul gazelor naturale furnizate consumatorilor captivi ar putea creste cu aproximativ 7% in al doilea trimestru, la 282 de dolari pe o mie de metri cubi.

Reducerea dependentei Romaniei de importuri

Propunerea vizeaza un program de aliniere a pretului gazelor naturale din productia interna la nivelul celor din import, conditie stabilita in negocierile de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Impactul asupra consumatorilor captivi, populatie si institutii publice, ar fi unul semnificativ, astfel ca ANRGN a facut o propunere de extindere a acestei ajustari pana la sfarsitul anului 2008, pentru a asigura o tranzitie mai lenta la noile valori.

Astfel, confom estimarilor efectuate pana in prezent, pe baza propunerii ANRGN, pretul gazelor naturale din productia interna ar urma sa creasca pana la sfarsitul acestui an la 145 de dolari pe 1.000 de metri cubi, iar in trimestrul patru al anului viitor sa ajunga la circa 200 de dolari.

Concomitent, pretul final reglementat (cel stabilit pentru clientii captivi - n.r.) ar urma sa creasca de la nivelul actual de 263 de dolari pe 1.000 de metri cubi la 282 de dolari pe 1.000 de metri cubi in trimestrul al doilea, 288 de dolari in trimestrul al treilea si 294 de dolari in ultimele trei luni ale anului.

Majorarile succesive vor continua si pe parcursul anului viitor si vor ajunge la 336 de dolari pe 1.000 de metri cubi in trimestrul patru al anului 2007, potrivit scenariului ANRGN.

Astfel, AOAR cere Guvernului, Presedintiei si autoritatilor competente sa initieze cu maxima urgenta consultari cu toate grupurile de interese legitime, in scopul elaborarii unei strategii nationale vizand reducerea dependentei Romaniei de importurile de resurse energetice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri