Profitabilitatea sistemului bancar va fi redusa si in acest an, din cauza costurilor de reglementare si a celor de risc, ceea ce va pune presiune pe banci sa isi reduca cheltuielile si sa continue restructurarile, a spus presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank, Rasvan Radu.
In plus, seful Unicredit crede ca "sunt prea multe sucursale (la nivelul sistemului bancar - n.r.) pentru volumul de business" si ar putea ca unele institutii care nu au atins masa critica sa iasa din piata.

"Ma astept la un grad mai mare de specializare", subliniaza Radu, explicand ca in prezent aproape toate bancile sunt universale.

Ce urmeaza in sistemul bancar? De asemenea, profitabilitatea in scadere va pune presiune pe banci sa isi reduca costurile prin restructurari de personal, plafonarea cresterilor salariale, renegocierea contractelor de chirie si chiar inchiderea unitatilor neprofitabile.

Intrebat despre solvabilitatea bancii pe care o conduce, Rasvan Radu a raspuns ca in prezent indicatorii UniCredit Tiriac Bank sunt peste toate palierela agreate de Comisia de Supraveghere a BNR.

"In acest moment nu avem nevoie de o majorare de capital", conchide Radu, prezent la lansarea unui business lounge in Aeroportul Henri Coanda.

Sunt sanse mici sa intram in recesiune, dar austeritatea nu trebuie inlocuita


Rasvan Radu nu este optimist nici in ceea ce priveste performanta economiei de anul viitor, cand se asteapta la incetinirea exporturilor, in contextul in care Europa stagneaza. "Cresterea economica vine daca si faci ceva", apreciaza seful UniCredit, care puncteaza ca atragerea fondurilor structurale este o solutie facila pentru stimularea economiei.

"Sunt sanse foarte mari sa nu intram in recesiune anul viitor", a mentionat Rasvan Radu.

Insa, el a avertizat ca nu ar trebui sa ne gandim sa inlocuim austeritatea cu "politici mai putin ortodoxe" de stimulare a economiei pe termen scurt.

Totodata, el apreciaza ca nici politica monetara nu poate stimula economia, fiind mai degraba o completare a altor politici. Radu puncteaza ca ridicarea gradului de absorbtie a fondurilor structurale si cresterea veniturilor bugetare ar trebui sa fie prioritare pentru incurajarea economiei.

In privinta problemelor zonei euro, Radu are convingerea ca Europa isi va rezolva problemele si isi va pastra integritatea.

"Orice regulament scumpeste produsele bancare"

Despre noul regulament de creditare pentru persoane fizice, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank crede ca ar putea duce la o scumpire a creditarii in lei, in functie de cererea din piata si de oferta la depozite.

Totusi, pentru ca business-ul este destul de redus, impactul regulamentului nu va fi foarte mare, dar "desigur, nici nu va favoriza cresterea".

Radu apreciaza ca, desi banca centrala incearca trecerea spre creditarea in lei, acest lucru nu va fi posibil pe termen scurt, in contextul in care diferentialul de dobanda este in continuare ridicat. "Pe masura ce dobanzile vor scadea la lei si vor fi introduse masuri suplimentare de restrictie, s-ar putea ca piata sa se indrepte din ce in ce mai mult spre creditarea in moneda nationala", a explicat presedintele bancii.

UniCredit Tiriac Bank a lansat in mod oficial un business lounge exclusivist in Aeroportul International Henri Coanda, dupa o investitie de 260.000 euro. In business lounge-ul UniCredit vor avea acces pasagerii detinatori ai unui bilet business class si detinatorii de carduri de credit gold sau platinum. In cazul clientilor UniCredit Tiriac Bank, intrarea in acest spatiu va fi gratuita.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri