Groupe Societe Generale a redus estimarea privind avansul economiei in 2012 de la 2,8% la 2,1%, in conditiile in care motoarele de crestere din acest an, exporturile si agricultura isi vor incetini aportul, dar vor fi compensate de o majorare a consumului, in special cel guvernamental, potrivit Mediafax.
"BRD nu a avut prognoze de PIB pentru anul viitor mai mari de 3%, iar ultima rectificare a fost catre 2,8% (...) Cu toate acestea, ceea ce avem acum ca ipoteze de baza se poate schimba radical intr-o luna, doua. Acum avem in vedere ca Ministerul Afacerilor Europene va reusi sa stimuleze absobtia si sa atraga tot mai multe fonduri. Dar rezultatele nu se pot obtine doar din intelepciunea unei institutii", afirma economistul sef al BRD, Florian Libocor.

Pentru acest an, analistii BRD isi mentin prognoza de crestere a PIB cu 1,5%.

Raportul macroeconomic de toamna al bancii releva ca agricultura va avea un rol important in cresterea economica din acest an, dar va crea un efect de baza care nu va favoriza dinamica de anul viitor.

"Productia agricola peste asteptari va contribui mai mult la cresterea PIB in 2011 (+15.5% y/y, real si +0.9% la PIB), insa acest sector este impredictibil pe termen mediu, fiind dependent de evolutia conditiilor meteo", se arata in raportul BRD.

Al doilea motor de crestere, exporturile, va fi afectat de incetinirea economiei globale, care va reduce cererea externa, cu impact negativ asupra industriei, in special in 2012.

Libocor este de parere ca exporturile nu pot compensa evolutiile externe din lipsa de diversificare si nici sofisticate, printre produsele cu tehnologie incorporata mai ridicata numarandu-se doar autovehiculele Dacia.

"Consumul privat are potential sa se stabilizeze in 2011, insa evolutia va fi moderata in 2012. Investitiile pot creste robust, daca absorptia fondurilor UE creste, luand in considerare nevoia de investitii in infrastructura. Privind in perspectiva, evolutia PIB va fi pozitiva insa sub PIB potential de 4% pe termen mediu", se mai spune in document.

Economistul sef al BRD crede ca Romania ar putea sa profite de amplasamentul geopolitic si sa reia legaturile comerciale cu zona de la estul Uniunii Europene, o piata "nearsa", care dispune de reusrse, forta de munca si capacitate de absorbtie in consum.

Libocor mai atrage atentia ca dupa aproape trei ani de criza aportul serviciilor in PIB a revenit sub 50%, in conditiile in care in modelul economiilor europene acest sector are o contributie de peste 70%.

"Abia in 2013 vom putea vorbi de reintoarcere la o anumita normalitate (...) Vom mai avea doi poate trei ani dificili si tensionati. Ce s-a intamplat la nivel mondial in ultimii trei ani nu se poate corecta foarte reprede. Asistam la o regandire a intregului sistem financiar global", a conchis economistul sef al BRD.

Analistii bancii estimeaza pentru anul 2013 o crestere a PIB cu 3,3%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri