Discutiile care incep saptamana aceasta cu misiunea de evaluare a acordului preventiv privind constructia bugetului pe 2012 pornesc de la o prognoza de crestere economica de 2,3-2,5% si un deficit bugetar in 2012 in limita a 3% din PIB, tinta asupra careia insista Comisia Europeana si mai putin FMI.
Surse guvernamentale au declarat ca negocierile cu FMI vor viza in continuare nivelul deficitului cash, iar in cazul in care deficitul bugetar calculat pe metoda ESA 95 (care cuprinde si pierderile companiilor de stat) va depasi tinta de 3% din PIB, din cauze externe, precum o incetinire a economiilor europene mai abrupta decat se anticipeaza, se ia in calcul si posibilitatea ca Romania sa solicite derogare din partea consiliului de ministri ECOFIN, informeaza Mediafax.

Reducerea deficitului bugetar la sub 3% anul viitor este asumata de Guvern in acordul cu FMI si Uniunea Europeana, fiind si o conditie de inchidere a procedurii de deficit excesiv inceputa de Comisia Europeana impotriva Romaniei in 2009.

"Se lucreaza in acest moment la datele privind veniturile si cheltuielile pe anul viitor. Cifrele finale nu au fost inca stabilile, calcule urmand sa continue si in timpul misiunii FMI si a Comisiei Europene", au spus sursele.

Draftul initial a fost construit pe o crestere economica de 4% in 2012, ceea ce corespunde unui PIB nominal de 590 de miliarde lei, potrivit calculelor Comisiei Nationale de Prognoza. In consecinta, deficitul bugetar proiectat initial pentru anul viitor s-ar ridica la 17,7 miliarde lei, in scadere cu 6,3 miliarde lei fata de nivelul programat pentru acest an.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca Romaniei ii va fi foarte greu sa sustina financiar un deficit bugetar de 3% din cauza dobanzilor foarte mari care se percep la finantare.

"Toate analizele pe care le-am facut si cu domnul prim-ministru si cu Ministerul de Finante ne arata ca, datorita conditiilor de crestere a costului finantarii, practic ar fi extrem de greu sa sustinem financiar un deficit de 3%, datorita dobanzilor foarte mari care se percep acum la credite si datorita lipsei banilor", a afirmat seful statului.

Sefii de stat si de guvern din UE vor avea discutii cruciale in urmatoarele zile la Bruxelles, la doua summit-uri convocate duminica si miercuri, unde trebuie sa stabileasca un plan clar, decisiv pentru rezolvarea crizei datoriilor de stat care ameninta zona euro si sistemul financiar global.

Ministerul Finantelor a angajat de la inceputul anului imprumuturi de 41,34 miliarde lei si 1,401 miliarde euro, prin emisiuni de titluri de stat, bani pentru finantarea deficitului bugetar. Ministerul a respins din septembrie pana la mijlocul lunii octombrie trei licitatii din zece pentru vanzare de titluri de stat pentru ca a considerat ca sunt prea mari costurile de imprumut. Licitatiile programate pentru octombrie acopera doar titlurile care ajung la maturitate in aceasta luna, de aproape 4 miliarde de lei.

Chiar daca Finantele au acceptat in august si septembrie dobanzi in crestere, planul de finantare nu a fost indeplinit. Ministerul a imprumutat in septembrie 3,13 miliarde lei, sub valoarea programata, de 4,7 miliarde lei.

Premierul Emil Boc a afirmat ca prognoza de crestere economica pe care va fi construit proiectul de buget pentru anul viitor va fi stabilita de Guvern in luna octombrie, in urma consultarilor cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

In prezent, estimarea oficiala de crestere economica este de 3,5-4%, dar cifra urmeaza sa fie revizuita in scadere in timpul misiunii celor trei institutii internationale, care va sosi la Bucuresti marti, 25 octombrie.

Potrivit surselor citate, Comisia Nationala de Prognoza insista ca este probabila o crestere economica pentru anul viitor de peste 2,5%, chiar de 2,7 -2,8%, dar autoritatile romane vor sa-si coordoneze proiectiile cu cele ale FMI si CE, care sunt usor mai pesimiste.

"In niciun caz nu vom accepta estimarile vehiculate de unii analisti, de sub 2%", au comentat sursele citate.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara la sfarsitul lunii septembrie, ca FMI va revizui la circa 2% prognoza de crestere economica a Romaniei de anul viitor, noua proiectie fiind la jumatate fata de estimarea actuala, in conditiile in care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat.

Ulterior, BERD a redus drastic prognoza de crestere economica a Romaniei pentru anul viitor, cu 2,7 puncte procentuale, la 1,1%, in timp ce BCR, cea mai mare banca locala, are o estimare de 1,9%, cu un punct procentual sub proiectia initiala.

BRD-Groupe Societe Generale a anuntat recent o revizuire in jos cu 0,7 puncte a prognozei pentru 2012, de la 2,8% la 2,1%, usor peste ceea ce anuntat Jeffrey Franks in urma cu trei saptamani.

Cea mai optimista prognoza vine din partea Raiffeisen Bank, care si-a modificat in scadere estimarea de PIB de la 3,5% la 2,7%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri